Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Oplev vinterens dvale i nyt værk af islandske Bára Gísladóttir

Oplev vinterens dvale i nyt værk af islandske Bára Gísladóttir

Fredag den 4. september udkommer Bára Gísladóttirs HĪBER, som er et værk for elektronik og kontrabas i otte satser, komponeret og opført af Gísladóttir selv.

Ny udgivelse
4. september 2020

Med HĪBER, hendes debutudgivelse for Dacapo, har den 30-årige islandske komponist og kontrabassist Bára Gísladóttir skabt et intimt soloalbum. På HĪBER udfoldes et helstøbt og kompromisløst lydbillede, hvor lyde af forskellig oprindelse forbindes gennem teksturer og teknikker og smelter sammen til én enkelt lydorganisme, der falder uden for enhver kategori.

Resonansrum for en verden i krise

Som alle mennesker er Bára Gísladóttir formet af, hvor hun kommer fra, og naturen er en stærk, omend ikke altid bevidst, kraft i hendes musik. Også selvom naturen og livet i dag ikke føles at være i overensstemmelse med hinanden.

»Vi lever i dag vores liv meget lineært, selvom den virkelighed, vi befinder os i – naturen – for mig at se er cirkulær. Det deprimerer mig af og til, at vi kun kan opleve tiden og livet som lineært. I andre kulturer, for eksempel den antikke græske, oplevede man tiden som cirkulær, med et evigt kosmos. I stedet jagter vi hele tiden den næste begivenhed, den næste oplevelse,« siger hun.

Mere end noget andet er det sin egen sansning af verden, naturen inklusive, Bára Gísladóttir lader flyde gennem sine værker. Som et resonansrum for den ambivalens eller direkte lede ved den moderne verden, som helt aktuelt pines af både klima- og coronakrise. Om hvordan de ting, vi omgiver os med, og som vi har lært at tage for givet, udsultes i stedet for at tjene til fælles bedste.

I vinterhi – en nødvendig pause

Soloalbummet HĪBER er en udforskning af tekstur og mørke i otte dele skrevet for kontrabas og electronics og spillet af Bára Gísladóttir selv.

Titlen, HĪBER, er en henvisning til vinterens dvale – hibernation. HĪBER er et album, der lader sig nedsænke i vinterens dvaletilstand, vinterhiet. Ikke som en flugt fra livet, men en nødvendig pause. Som dyr, der har svært ved at finde mad nok om vinteren og går derfor i hi for at spare på energien, ja livet.

Nyudklækket komponist

Bára Gísladóttir er uddannet ved Islands Kunstakademi, Conservatorio di musica “Giuseppe Verdi” di Milano og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvorfra hun debuterede som komponist tidligere i år ved en anmelderrost debutkoncert i Grundtvigskirken i København.

Gísladóttir har modtaget en Grapevine Music Award, Léonie Sonnings Talentpris samt Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsen Legatets talentpris for sit arbejde som komponist.

Uanset om Gísladóttir skriver for akustiske instrumenter eller elektronik, er hun i særlig grad optaget af lydenes mindste detaljer. Således spiller overtoner, yderregistre og multiphonics en vigtig rolle i hendes værker – også i HĪBER.

Stream albummet

  • Bára Gísladóttir

    HĪBER

randomness