Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Opera om det morderiske plot mod Kleopatra genoplives på ny udgivelse

Kleopatra (Elsebeth Dreisig) © Kåre Viemose

Opera om det morderiske plot mod Kleopatra genoplives på ny udgivelse

Den Jyske Opera programsatte i 2019 August Ennas succes-opera Kleopatra for første gang i 122 år i Danmark. Operaen udkommer den 16. oktober i den første indspilning nogensinde.

Ny udgivelse
12. oktober 2020

Forræderi, begær og mord serveres på et sølvfad i verdenspremiereindspilningen af August Ennas opera Kleopatra fra 1894 om det morderiske plot mod den sagnomspundne dronning af Egypten.

De smukke melodier, dragende harmonier og højspændte ledemotiver er indspillet af Den Jyske Opera og Odense Symfoniorkester under ledelse af Joachim Gustafsson.

Overset komponist i dansk musikhistorie

August Enna (1859-1939) var Danmarks mest berømte operakomponist på den internationale scene i 1890’erne. Operaen Kleopatra blev opført adskillige steder i udlandet med stor succes; Berlin, Hamburg, Köln, Breslau, Riga, Zürich, Antwerpen, Rotterdam, Haag – og alene i 1897 blev den opført hele 50 gange på operaen i Amsterdam.

I Danmark gik operaen over 20 gange på Det Kongelige Teater – sidste gang i 1897. Siden da blev både Kleopatra og August Ennas øvrige værker stort set glemt, i et dansk musikliv, hvor den senromantiske stil ikke længere vækkede genklang.

Første danske opsætning i 122 år

Først da operachef Philipp Kochheim i 2019 satte Kleopatra på Den Jyske Operas repertoire som en del af Den Danske Serie, kunne operaen igen høres i komponistens fædreland. – Før første gang i 122 år.

Opsætningen af den dramatiske opera, hvor prins Harmaki (Magnus Vigilius), forklædt som drømmetyder, kommer ind i dronning Kleopatras (Elsebeth Dreisig) palads for at myrde hende, fik en flot modtagelse hos de danske anmeldere. Berlingske kaldte den »Et af årets helt store fund«, mens Politiken skrev at »Resultatet lyder fremragende. Musikken er Wagnersk, men på en let og svævende måde. Magnus Vigilius som Harmaki var alt, hvad man kunne drømme om.«

Den Jyske Opera genopdager danske operaer

Med programsætningen af August Ennas Kleopatra i 2019 påbegyndte Den Jyske Opera Den Danske Serie, der lukker op for den danske musikhistories rigdom og sætter fokus på glemte eller oversete værker i det danske opera-repertoire. Serien fortsætter i denne sæson med Den Jyske Operas opsætning af Poul Schierbecks Fête galante, som udkom på Dacapo i 2013 i en indspilning af DR Symfoniorkestret under ledelse Michael Schønwandt.

  • August Enna

    Kleopatra

randomness