Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Nyt album præsenterer Niels Rønsholdts prisvindende 'Country' med Jakob Kullberg som syngende solocellist

Jakob Kullberg © Søren Rønholt

Nyt album præsenterer Niels Rønsholdts prisvindende 'Country' med Jakob Kullberg som syngende solocellist

Niels Rønsholdt rykker grænserne for sin musik og genopliver countrygenren med cellokoncerten Country, som udkommer den 19. november. 

Ny udgivelse
8. november 2021

Den ensomme cowboy sidder ved lejrbålet på prærien. Med sænket blik holder han sin guitar i hånden. På læberne har han melankolske ballader med titler som We Don't Ride the Same HorseMan of Honor og Gone Like a Turkey Through the Corn

Med cellokoncerten Country, skrevet for syngende cellist og kammerorkester, udforsker og citerer Niels Rønsholdt (f. 1978) den amerikanske countrymusik med alle dens stereotyper. Resultatet er et særdeles udtryksfuldt værk, med en helt særligt røndsholdtsk signatur.

I Country hedder singer-songwriteren Jakob Kullberg og vi hører i værket hans helt ekstraordinære evne til at spille på celloen alla chitarra – som en guitar – samt hans fine sangstemme, når han synger værkets 18 balladelignende sange. Medvirkende på albummet er desuden polske Orkiestra Muzyki Nowej ledet af dirigenten Szymon Bywalec, samt sangerinde Annekei.

Genreeksperimenter

Country er et eksempel på den tilgang som Niels Rønsholdt kalder "method composing". I mange kompositioner arbejder Rønsholdt bevidst med musikalsk materiale der ikke er koblet til hans personlige, smag tid eller genreområder, f.eks. countrygenren, og gengiver sin egen version af dette materiale.

Musikken i Country svinger frem og tilbage mellem pop- og folkemusiklignende elementer, den romantiske symfoniske orkestermusik og materiale der lyder mere som et filmsoundtrack.

Når man som lytter begynder at finde sig til rette i et genkendeligt musikalsk udtryk, skifter musikken karakter. En gådefuld samplerstemme træder ind, en simpel melodi brydes op og gentages i en endeløs sløjfe, og den intime countrysang bliver et øjeblik senere til et symfonisk virvar.

Anerkendt solist i prisvindende værk

Niels Rønsholdt modtog tidligere i år Carl Prisen 2021 for Country. Andreo Michaelo Mielczarek anmeldte værket ved uropførelsen i 2020 med 5 stjerner og ordene: "Man kan ikke andet end at tage hatten af for Aarhus-komponisten Niels Rønsholdts værk Country".

Albummet er indspillet af cellisten og multitalentet Jakob Kullberg, der er anerkendt for sin udforskende tilgang til rollen som den klassiske cellist samt sine opførelser af cellokoncerter fra det 20. og 21. århundrede. Jakob Kullberg blev i 2021 nomineret til Nordisk Råds Musikpris.

Tilføj albummet til din foretrukne streamingtjeneste her.

I Dacapo Records' katalog finder du en række udgivelser af Niels Rønsholdts værker, bl.a. sangcyklussen 'Songs of Doubt' som blev nomineret til Nordisk Råds Musikpris 2020.
 • Niels Rønsholdt

  Country

 • Niels Rønsholdt

  Archive of Emotions and Experiences, Book 1

 • Niels Rønsholdt

  Me Quitte

 • Niels Rønsholdt

  Songs of Doubt

 • Juliana Hodkinson, Niels Rønsholdt

  Fish & Fowl

 • Niels Marthinsen, Simon Steen-Andersen, Jexper Holmen, Morten Ladehoff, Niels Rønsholdt, Kasper Jarnum

  Burst