Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Nyt album med Langgaards værker for violin og klaver fuldender den første komplette indspilning

Gunvor Sihm og Berit Johansen Tange © Caroline Bittencourt

Nyt album med Langgaards værker for violin og klaver fuldender den første komplette indspilning

På fredag den 26. februar udkommer den tredje og sidste udgivelse i serien med Rued Langgaards samlede værker for violin og klaver, spillet af den prisvindende violinist Gunvor Sihm og Langgaard-eksperten Berit Johansen Tange.

Ny udgivelse
24. februar 2021

Med albummet Samlede værker for violin og klaver vol. 3 sætter violinisten Gunvor Sihm og pianisten Berit Johansen Tange punktum for den anmelderroste serie og fuldender samtidig den første komplette indspilning af Rued Langgaards værker for violin og klaver. Tredje bind byder på både mesterlige violinsonater, samt to ensatsede værker skrevet af teenageren Rued.

Violinsonater med stærke individuelle træk

Albummet præsenterer Langgaards Violinsonate nr. 2 (1920-21), med mottoet "Den store mester kommer" efter salmen af B.S. Ingemann. Den ensatsede sonate er, ligesom bl.a. operaen Antikrist fra samme periode, uadskilleligt forbundet med apokalyptiske idéer og tanker om et fremtidigt religiøst-idealistisk samfund hos Langgaard, i kølvandet på første verdenskrig. 

Violinsonate nr. 3 (1945-49) er præget af Langgaards velkendte, romantiske tonesprog, mens formen er mere intuitiv end konventionel. Langgaards fokus i Violinsonate nr. 3 synes at være på musikkens udstråling og dens insisterende optimisme. 

Udgivelsen byder desuden på to korte ungdomsværker: Langgaards charmerende Aubade, et lille stykke som blev til på en sommerferie på Kullen i Sverige med forældrene, samt den mørkefarvede Vægtervers, en af de tidligste sange hvor Langgaard har skrevet en ny melodi til to af de traditionelle danske vægtervers.

Anmelderrost serie

Violinist Gunvor Sihm og pianist Berit Johansen Tange er begge specialiseret i Rued Langgaards musik. Johansen Tange har bl.a. indspillet tre albums med Langgaards værker for soloklaver, og Gunvor Sihm har, som medlem af Nightingale String Quartet, indspillet samtlige af Langgaards strygekvartetter.

De to første udgivelser i serien, som udkom i hhv. 2017 og 2018, fik begge flotte modtagelser. Det første album var bl.a. nomineret til P2 Prisen og fik topkarakteren ★★★★★ / ★★★★★ i BBC Music Magazine.

Det tredje og sidste album i serien fuldender den første komplette indspilning af Rued Langggaards værker for violin og klaver.
  • Rued Langgaard

    Samlede værker for violin og klaver vol. 1

  • Rued Langgaard

    Samlede værker for violin og klaver vol. 2

  • Rued Langgaard

    Samlede værker for violin og klaver vol. 3

randomness