Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Ny udgivelse samler to koncerter af Allan Gravgaard Madsen og Pelle Gudmundsen-Holmgreen

Ny udgivelse samler to koncerter af Allan Gravgaard Madsen og Pelle Gudmundsen-Holmgreen

Fredag den 13. december udkommer Nachtmusik · For violin og orkester, som præsenterer to koncerter af hhv. Allan Gravgaard Madsen, en af dansk musiks friskeste nye stemmer, og Pelle Gudmundsen-Holmgreen, en af Danmarks mest ikoniske komponister. Udgivelsen fejres med samtalesalon den 10. december på Apollo Bar.

Ny udgivelse
4. december 2019

Pelle Gudmundsen-Holmgreen (1932-2016) var en af de mest markante komponister i moderne nordisk musik fra det sidste halve århundrede. Med sin frygtløshed, individualitet og håndværksmæssige overlegenhed kom han til at inspirere en hel generation af danske komponister.

Én af dem var Allan Gravgaard Madsen (f. 1984), hvis dobbeltkoncert Nachtmusik udkommer fredag den 13. december på en ny udgivelse, sammen med Pelle Gudmundsen-Holmgreens koncert For violin og orkester. Begge er indspillet af DR SymfoniOrkestret dirigeret af hhv. Ryan Bancroft (Nachtmusik) og Nicholas Collon (For Violin and Orchestra).

»Natten hjælper dig med at glemme og huske på samme tid.«

Allan Gravgaard Madsens musik er koncentreret, afdæmpet og poetisk og bliver indimellem hjemsøgt af genfærd fra den romantiske periode. Det er sanselig musik, som nærer sig ved den musikalske spænding mellem stilstand og energi. Om arbejdet med Nachtmusik fortæller komponisten:

»Natten har altid fascineret mig. Om natten virker alt til at være sat på pause. Ting, du ikke har lagt mærke til i løbet af dagen, skiller sig ud og tiltrækker din opmærksomhed. Og detaljer, der synes meget vigtige i løbet af dagen, forsvinder i skyggerne og bliver utydelige. Det er som om, at natten hjælper dig med at glemme og huske på samme tid.«

Madsens Nachtmusik fik flotte anmeldelser ved uropførelsen i september i DR Koncerthuset, og blev af Politiken beskrevet som »et dybt originalt værk«. Nachtmusik er desuden netop blevet valgt af Statens Kunstfond som ét ud af ni værker, der præmieres som Årets bedste musik i 2019. 

Ung komponist i medvind

Allan Gravgaard Madsen, som af mange kendes i rollen som Speaker-Allan i Den Korte Radioavis, har for alvor vind i sejlene som komponist i disse år.

Dobbeltkoncerten Nachtmusik blev komponeret henover to år i tæt samarbejde med de to solister – og denne arbejdsgang, hvor han kommer helt tæt på musikerne, er typisk for Allan Gravgaard Madsens kompositoriske arbejde. Således rejser han i denne måned til New York for at arbejde med den velrenomerede amerikanske JACK Quartet, som led i udarbejdelsen af en ny Concerto Grosso bestilt af Aarhus Symfoniorkester, ligesom 2020 byder på flere besøg hos ét af Tysklands mest specialiserede ny musik-ensembler,ensemble recherche.

To værker dedikeret til solisterne

Hvor Nachtmusik tager udgangspunkt i en mikroskopisk undersøgelse af en enkelt tone, og blomstrer udad herfra, vover For violin og orkester sig ind i junglen på klassisk Gudmundsen-Holmgreen-manér, hvilket får os til at overveje vores plads i en verden fuld af lyde.

Pelle Gudmundsen-Holmgreen komponerede For violin og orkester til violinist og koncertmester i DR SymfoniOrkestret Christina Åstrand. Allan Gravgaard Madsens Nachtmusik er ligeledes skrevet til Åstrand, som er solist på indspilningen af begge værker, samt til hendes duo-partner, pianist Per Salo. 

Samtalesalon og albumfejring

Udgivelsen fejres ved et releasearrangement den 10. december kl. 17.00 på Apollo Bar i København K. Her inviteres interesserede til en samtalesalon med violinist Christina Åstrand, pianist Per Salo, komponist Allan Gravgaard Madsen og journalist Celine Haastrup, om arbejdet med de to værker på den nye udgivelse.

Efter samtalesalonen inviterer Dacapo, Edition·S og Edition Wilhelm Hansen på et glas, og det nye album kan købes til særpris.

Læs mere om arrangementet her.

Dacapo har udgivet en lang række værker af Pelle Gudmundsen-Holmgreen, mens Allan Gravgaard-Madsen er ny i Dacapos katalog.
 • Pelle Gudmundsen-Holmgreen, Allan Gravgaard Madsen

  Nachtmusik · For Violin and Orchestra

 • Pelle Gudmundsen-Holmgreen

  Samlede strygekvartetter vol. 1

 • Pelle Gudmundsen-Holmgreen

  Incontri

 • Pelle Gudmundsen-Holmgreen

  Green Ground

 • Pelle Gudmundsen-Holmgreen

  Repriser

 • Pelle Gudmundsen-Holmgreen

  Mixed Company

 • Pelle Gudmundsen-Holmgreen

  The Natural World of Pelle Gudmundsen-Holmgreen

 • Pelle Gudmundsen-Holmgreen

  Kronos spiller Holmgreen

 • Pelle Gudmundsen-Holmgreen

  Plateaux

randomness