Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Ny EP med tidløse og melodiske guitarværker af Hans Dal

Ny EP med tidløse og melodiske guitarværker af Hans Dal

Den 24. november udkommer en EP med fem, udvalgte værker for guitar af den danske komponist Hans Dal, indspillet af guitarist Søren Bødker Madsen.

Ny udgivelse
17. november 2023

Mange vil måske kende komponist Hans Dal for hans lange karriere inden for film- og tv-verdenen, især med de elskede Nissebanden-serier, hvor han også indtog rollen som agentnissen A-38, der fortsat genudsendes på dansk fjernsyn. Siden 1960'erne har han sat sit markante præg på den danske musikscene og har bl.a. komponeret musik til en lang række forskellige film og teaterstykker. 

Hans Dal er også uddannet guitarist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og under sin studietid gjorde han en vigtig opdagelse – det klassiske guitarrepertoire føltes begrænset i sit udtryk. Så han tog udfordringen op og begyndte at skrive musik skræddersyet til sit eget instrument. De fem værker på denne udgivelse er hidtil ikke været udgivet og viser ikke kun, at Dal stiller betydelige krav til sine guitarister, men også at han brænder for at udforske guitarens potentiale som melodiinstrument.

Tidløse melodier og smukke temaer

Hans Dal fortæller selv, at hans hjerte altid vil banke kraftigst for at skabe smukke temaer, uanset hvad tidens musikalske trends måtte foreskrive: "Jeg skriver musik, fordi det er min passion, mit kald, og noget jeg simpelthen ikke kan lade være med. Men når jeg dykker ned i processen, står jeg over for en erkendelse – erkendelsen af, at jeg betragtes som gammeldags. Jeg har sagt det før, mine værker er tonale og melodiske, og de falder måske ikke ind under det, nogle betegner som ’god smag’. Men jeg besidder en unik evne til at skabe temaer – endda nogle ganske gode, hvis jeg selv må sige det," siger Hans Dal.

Hans Dals dedikation til melodiske og tonale kompositioner kan måske betragtes som gammeldags, men det er netop denne unikke tilgang, der har gjort hans musik tidløs.

Pre-save albummet via linket her.

Om Søren Bødker Madsen

Den nye EP er indspillet af den danske guitarviruos Søren Bødker Madsen, som er uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium og solistuddannet fra konservatoriet i Wien. Han er især anerkendt for sine liveoptrædender og genremæssige bredde. Ved siden af sine store indspilningsaktivitet, som indtil videre er blevet til 11 albums med solomusik, har han også stor undervisningserfaring og er forfatter til adskillige lærerbøger i guitarspil.

  • Hans Dal

    Works for Solo Guitar

randomness