Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Ny Else Marie Pade-udgivelse præsenterer elektronisk telefonmusik fra 1965

Ny Else Marie Pade-udgivelse præsenterer elektronisk telefonmusik fra 1965

Dacapo Records fortsætter den digitale EMP Series, med Else Marie Pades elektroniske musik i nye, digitale udgaver. Den 22. december udkommer EMP 5, som samler førsteudgivelsen af Musik til Jydsk Telefon og Afsnit I, II, II for soloviolin, slagtøj og tre højtalergrupper.

Ny udgivelse
18. december 2023

Den 22. december udkommer femte udgivelse i den digitale EMP Series, med nye digitaliserede udgaver af alle Else Marie Pades elektroniske værker. 

Musik til Jydsk Telefon

I 1965 fik Else Marie Pade en bestillingsopgave om at skabe musik til en dokumentarfilm om telefonselskabet Jydsk Telefon med titlen Af mit liv og min tid, der havde premiere 11. marts 1965 i Kosmorama Biografen i København. Billedsiden har desværre ikke kunnet lokaliseres.

I værkets centrale afsnit efterligner elektroniske lyde tastning af telefonnumre. Både tonernes klang og rytme er med til at give dem arakter af telefonlyde, nærmere bestemt de såkaldte DTMF-toner, der er anvendt i analog telefoni. Pade skaber dermed en direkte klanglig markør for kompositionens tematik, samtidig med at hun skaber små melodier med telefontonerne. Det er et opfindsomt, næsten reklamelignende greb, der peger tilbage på de klange med betydningsmæssig dobbelthed, som Pade anvendte i hovedværket Symphonie magnétophonique.

Afsnit I, II, III for violin, slagtøj og højttalere

Afsnit I, II, III (1960) er skrevet for soloviolin, 11 slagtøjsinstrumenter og tre højtalergrupper. Som titlen angiver forløber værket i tre klart adskilte afsnit, hvor en violinist spiller akustisk på en baggrund af elektronisk behandlet percussion.

Afsnit I udfolder sig med et forfinet og meget afdæmpet udtryk, hvor små melodiske motiver fra violinen svæverover en svag drone og rumlende baggrundslyde. I Afsnit II musikken ændrer radikalt karakter og bliver særdeles aktiv og støjende. Afsnit III har gennemgående en svagt buldrende klang og præges af en urolig atmosfære, markeret af violinens atonale motiver.

En anmelder fra Politiken var ikke imponeret over værket og skrev i en anmeldelse af uropførelsen på Statens Museum for Kunst: "Efter at Fru Pade under
det første afsnit havde kedet lytteren helt ned til frostgrader, sprang pludselig bobler af festlig lyd i II. Det fortsatte nogen tid, men blev ikke ved at være festligt."

Se alle tidligere udgivelser i EMP-serien, med Pades elektroniske værker, her. Serien fortsætter i 2024, som er 100-året for Pades fødsel.
 • Else Marie Pade

  EMP 5

 • Else Marie Pade

  EMP 4

 • Else Marie Pade

  EMP 3

 • Else Marie Pade

  EMP 2

 • Else Marie Pade

  EMP 1