Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Niels Viggo Bentzons 100 år fejres med fødselsdagskoncert og ny udgivelse

Niels Viggo Bentzon

Niels Viggo Bentzons 100 år fejres med fødselsdagskoncert og ny udgivelse

Pianist Per Salo har udvalgt 24 klaverstykker fra 100års-fødselaren Niels Viggo Bentzons enorme værk Det tempererede klaver – hør dem på nyt album samt ved fødselsdageskoncerten for Bentzon den 24. august.

Live
19. august 2019

100-året for fødslen af Danmarks måske mest produktive komponist Niels Viggo Bentzon fejres med en stor fødselsdagskoncert på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium på selve dagen den 24. august. Samme dag fejres også udgivelsen af pianisten Per Salos helt nye indspilning af et personligt uddrag af Bentzons mastodontværk Det tempererede klaver. 

En ustoppelig kreativ kraft

Niels Viggo Bentzon (1919-2000) blev i levende live selve symbolet på moderne musik i Danmark. En ustoppelig kreativ kraft, der lige fra sit gennembrud i begyndelsen af 1940’erne var i en kategori for sig selv. Ingen kunne følge med i alt, hvad han komponerede, for hans enorme produktion er på 700-800 værker, og han kastede sig i 1960'ere endvidere ud i Fluxus-inspirerede happenings, billedkunst, skønlitteratur mm. Han var i næsten 60 år også meget aktiv som koncertpianist, og klavermusikken var hans vigtigste udtryksmåde.

Bentzon var bipolar og fortalte åbent om, at han arbejdede i døgndrift, når idéerne kom og måtte skrives ned, fordi han alt for godt kendte til perioder, hvor det var umuligt for ham at skabe noget som helst. Han komponerede således med lynets hast og kunne nedfælde hele værker på et øjeblik. Hans bedste værker kunne opstå på utrolig kort tid – for eksempel det skelsættende 1. bind i serien Det tempererede klaver, der blev komponeret på bare 14 dage.

Personlig cyklus skabt af enormt værk

Per Salo er en af Danmarks førende pianister og er en særdeles aktiv solist og kammer­musiker, såvel som pianist/organist i DR SymfoniOrkestret siden 1989. Salo er den fremtrædende danske fortolker af Bentzon, som han kendte personligt og havde et mangeårigt samarbejde og venskab med.

På et nyt album, som udkommer på fredag, vender Salo sig mod Bentzons stort anlagte klavercyklus, Det tempererede klaver skrevet mellem 1964 og 1996. Det enorme værk skrev Bentzon med direkte inspiration fra Bach, og det består af i alt 13 bind med hver 24 fugaer og præludier. Med sit indgående kendskab til Bentzon har Per Salo lavet en personlig sammensætning af præludier og fugaer fra de mange bind, og dermed skabt en personlig cyklus, som nu er indspillet.

»For mig repræsenterer de bedste stykker i Det tempererede klaver noget af den fineste og mest inspirerede klavermusik fra det 20. århundrede. Jeg håber, at udvalget på denne udgivelse kan være med til at belyse denne store musik, som NVB selv omtalte som sit musikalske testamente.« – Per Salo, 2019

Fødselsdagsfejring på DKDM

Niels Viggo Bentzon fejres med en fødselsdagskoncert den 24. august kl. 15.00 på Studiescenen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor Per Salo spiller et uddrag af Det tempererede klaver. Herudover kan Bentzons Trio for trompet, horn og basun, op. 82 og Partita for soloklaver, op. 38 opleves, opført af studerende ved DKDM.

Ved fejringen vil tidligere rektor for konservatoriet Bertel Krarup endvidere holde en fødselsdagstale for Niels Viggo Bentzon, Toke Lund Christiansen vil præsentere sin nye biografi Bentzon – komponist, pianist og provokatør, og Dacapo og forlaget Wilhelm Hansen inviterer til reception. Der er fri entré til arrangementet.

Få halv pris på alle udgivelser emd Bentzon

Dacapo fejrer Niels Viggo Bentzons fødseldag – både med udgivelsen af Det tempererede klaver og ved at tilbyde 50 % rabat på alle øvrige udgivelser med Bentzons musik. Gå f.eks. på opdagelse i Bentzons klaversonater, symfonier og kammermusik fra hans over 60 år lange virke, som har haft afgørende indflydelse på det danske musikliv.  Se hele kampagnen her

Niels Viggo Bentzon var i næsten 60 år meget aktiv som koncertpianist. Sine mange klaverværker skrev han først og fremmest til sit eget koncertrepertoire, og selv om han også havde en suveræn beherskelse af symfoniorkestret, var klavermusikken hans vigtigste udtryksmåde.
 • Niels Viggo Bentzon

  Det tempererede klaver

 • Niels Viggo Bentzon

  Klaversonater Vol. 1

 • Niels Viggo Bentzon

  Klaversonater Vol. 2

 • Niels Viggo Bentzon

  Klaverkoncert nr. 4

 • Niels Viggo Bentzon

  Værker for cello og klaver

 • Niels Viggo Bentzon

  Symfonier nr. 3 og 4

 • Niels Viggo Bentzon

  Symfonier nr. 5 og 7

randomness