Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Niels Rosing-Schow reflekterer over klimaforandringer og social uretfærdighed på nyt album

Athelas Sinfonietta og Jeanette Balland © Alexander Banck-Petersen/KLANG Festival

Niels Rosing-Schow reflekterer over klimaforandringer og social uretfærdighed på nyt album

Den 4. februar 2022 udkommer albummet A Talk of Our Time som præsenterer ensembleværker af Niels Rosing-Schow, indspillet af Athelas Sinfonietta.

Ny udgivelse
24. januar 2022

2020 var på mange måder et anderledes og udfordrende år. For komponist Niels Rosing-Schow satte coronapandemien nogle tanker i gang, som har manifesteret sig i musikken på det nye album A Talk of Our Time, indspillet af Athelas Sinfonietta dirigeret af Jean Thorel. 

Et ekko fra fortiden

Samtidig med at verden var lukket ned af en pandemi, rejste den sig i protest mod racisme og social uretfæridghed. Black Lives Matter-bevægelsen kaldte på en ny solidaritet: "Det satte sig dybt i mig. Jeg opdagede at det kom til at sætte spor i musikken", fortæller Niels Rosing-Schow, som har dedikeret sit værk Unspoken - unheard til Black Lives Matter-bevægelsen.

Midt i værket hører man pludselig musikerne fra Athelas Sinfonietta begynde at tale. Ordene de bruger er uddrag fra taler af Martin Luther King, Malcolm X, Jamie Fox og Mehreen Faruqi, men de er dæmpet til et punkt, hvor de næsten ikke er hørbare. Det eneste der er tilbage er en dunkende smerte, et ekko af tiden og en påmindelse om at tage ved lære af historien. 

Er vi "all right"?

Netop det talende i musikken kan også opleves i albummets titelværk All Right !? A Talk of Our Time. Værket er en højrehåndsklaverkoncert, dedikeret til solisten Manuel Esperilla, som altså kun bruger sin højre hånd og akkompagneres af Athelas Sinfonietta. "Vi har Ravels klaverkoncert for venstre hånd, Hans Abrahamsens Left Alone, så All Right !? må være det helt rigtige til en klaverkoncert kun for højre hånd", forklarer Rosing-Schow.

Titlen lægger dog op til yderligere refleksion. Er vi egentlig "all right" når vi kigger ud i verden som den ser ud i dag? "Klimaudviklingen er en tematik som meldte sig stærkt for mig", fortæller Rosing-Schow, som i værket inddrager rytmiske transkriptioner fra Greta Thunbergs tale om klimaet i København i 2019: "Vi må bruge vores tid på at tale om noget vigtigt". 

Niels Rosing-Schow (f. 1954)

Under Niels Rosing-Schows opvækst var dansk musik i færd med at vænne sig til ‘den ny enkelhed’. Som komponist blev Rosing-Schow præget af disse tanker, men fik sin vigtigste filosofiske og æstetiske åbenbaring i Paris. Her blev han interesseret i spektralmusikken og udviklede et karakteristisk musikalsk sprog, hvor instrumentklang og farve har lige så stor betydning som tema og harmoni.

Alle værkerne på det nye album er komponeret specifikt til Athelas Sinfonietta, et af de førende danske ensembler inden for ny kompositionsmusik, og flere af værkerne er da også tilegnet solisterne på indspilningen: Højrehåndsklaverkoncerten All Right !? A Talk of Our Time er skrevet til Manuel Esperilla, som er fast pianist i Athelas Sinfonietta. FlashNight for basfløjte, elektronik og ensemble er frugten af Rosing-Schows mangeårige samarbejde med fløjtenisten Hélène Navasse, og stykket er tilegnet hende. Hélène Navasse er fast medlem af Athelas Sinfonietta. Jeanette Balland (saxofon) er solist på værket Episodes From a Concerto, som er en omarbejdelse af Rosing-Schows saxofonkoncert som Balland uropførte sammen med DR Symfoniorkestret i 2004

Interview med Niels Rosing-Schow

I videoen herunder kan du høre Niels Rosing-Schow fortælle om to af værkerne på det kommende album, samt høre en smagsprøve på musikken med koncertoptagelser af Athelas Sinfonietta. 

Du kan også allerede nu tilføje albummet til din foretrukne streamingtjeneste her. Så sikrer du dig at det ligger klar i dit bibliotek på udgivelsesdatoen.

Niels Rosing-Schows musik er repræsenteret på en lang række Dacapo-udgivelser.
 • Niels Rosing-Schow

  A Talk of Our Time

 • Niels Rosing-Schow

  Alliages

 • Niels Rosing-Schow

  Peinture du temps - værker for sinfonietta

 • Niels Rosing-Schow

  Granito y arco iris

 • Niels Rosing-Schow

  Winds and Percussion

 • Niels Rosing-Schow

  Archipel des solitudes

 • Poul Ruders, Niels Rosing-Schow, Anders Koppel, Bent Sørensen, Karsten Fundal, Søren Nils Eichberg

  Værker for solobratsch

 • Herman D. Koppel, Per Nørgård, Poul Ruders, Niels Rosing-Schow, Anders Nordentoft

  Conversations for violin og klaver

 • Christian Winther Christensen, Niels Rosing-Schow, Morten Olsen, Klaus Ib Jørgensen, Ivar Frounberg

  A fall from the perfect ground

randomness