Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Musikken fra lysinstallationen 'The Wave' udkommer som digital single

'The Wave' med lyd af Louise Alenius © Henrik Larsen

Musikken fra lysinstallationen 'The Wave' udkommer som digital single

Få en forsmag på Louise Alenius' kommende opera med korværket ILT – lydsiden af den aktuelle installation The Wave – som udkommer som download og streaming i dag.

Ny udgivelse
21. februar 2020

I øjeblikket kan lyd- og lysskulpturen The Wave opleves på Ofelia Plads ved Skuespilhuset i København, hvor den oplyser vintermørket med sine karakteristiske trekantede porte af lys. Den 80 meter lange skulptur inviterer publikum på en rejse gennem menneskets luftrør. Det er kunstnerkollektivet Vertigo, der har skabt lyssiden til skulpturen, mens den danske komponist Louise Alenius har skabt lydsiden ILT.

Organer, der skriger på ilt

Louise Alenius' fem-stemmige korværk ILT er en forsmag på hendes kommende opera (uden endelig titel), som har premiere på Operaen i foråret 2022.

Værket illuderer et gigantisk luftrør og kroppens ønske om ilt, når det afspilles via højttalerne i installationskunstværket The Wave's i alt 40 lysporte. Bevæger man sig som publikum fra den ene ende til den anden gennem værket, oplever man samtidig fem af operaens klassiske stemmegrupper (sopran, alt, kontratenor, tenor og bas) afløse hinanden. Stemmegrupperne repræsenterer organer, der skriger på ilt.

Musikken er indsunget af fem stjernesangere fra Den Kongelige Opera; Sofie Elkjær Jensen, Elisabeth Jansson, Morten Grove Frandsen, Jacob Skov Andersen og Frederik Päevatalu Rolin.

Nu udkommer ILT på Dacapo som digital single, som kan købes som download og streames på forskellige streamingtjenester.

En rejse gennem menneskets luftrør

Vertigo har, i deres fortolkning af lysdelen af The Wave, taget udgangspunkt i musikkens tema og har ladet sig inspirere af kroppens indre organer, blodets bevægelse og kroppens rytmiske pulseren. Dette bliver omsat til et forløb i lys, som fra visse synsvinkler samler sig til en helhed, hvor man bl.a. kan skimte et menneskeligt hjertes pumpen. Værkets præmis er altså, at man oplever dele af værkets auditive og visuelle indhold, når man går ind i portene, kun på afstand af værket – og nu altså også på streamingtjenesterne –  kan man høre stemmerne sammen.

Installationen The Wave kan opleves på Ofelia Plads frem til den 31. marts.

  • Louise Alenius

    ILT

Nyt single-format fra Dacapo

Med udgivelsen arbejder Dacapo videre med at afprøve nye udgivelsesformater.

Inden for den klassiske og ny musik er rene digitale udgivelser fortsat ikke udbredt. Det gør Dacapo nu op med, for, ved også at arbejde rent digitalt og med singleformatet, at have mulighed for at udgive værker, som ikke egner sig til f.eks. CD-formatet og for at imødekomme komponister og musikere, der ønsker at kunne arbejde fokuseret med digital tilstedeværelse.

Louise Alenius’ værk ILT kan høres på alle streamingtjenester fra i dag. Find det her.

randomness