Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Marie-Luise Bodendorff fortsætter serien med Kuhlaus klaverværker

Marie-Luise Bodendorff © Nina Gilera

Marie-Luise Bodendorff fortsætter serien med Kuhlaus klaverværker

Den 25. marts udkommer andet album i serien med Friedrich Kuhlaus værker for soloklaver i nye, friske indspilninger.

Ny udgivelse
11. marts 2022

Sidste år indledte Marie-Luise Bodendorff serien med Kuhlaus værker for soloklaver. Works for Solo Piano Vol. 1 modtog stor ros fra anmeldere i både ind- og udland: Albummet fik 5 stjerner af både Kristeligt Dagblad og tyske Piano News, Politiken fremhævede albummet som en af de 20 bedste klassiske udgivelser i 2021 og Classics Today udråbte albummet som et muligt Kuhlau-comeback.

Den 25. marts udkommer seriens andet album, som bl.a. præsenterer førsteindspilningen af Kuhlaus første opusnummer. Du kan allerede nu tilføje albummet til din streamingtjeneste her.

Forkærlighed for klaveret

Friedrich Kuhlau er kendt som Beethovens stærkeste fortaler i Danmark og som komponisten bag både stort anlagte værker, samt klaverværker til undervisningsbrug for amatører.

Kuhlau flygtede fra Tyskland til Danmark i en alder af 24 år, for at undgå indskrivelse i Napoleons hær. Han arbejdede sig hurtigt ind i Danmarks musikalske og aristokratiske kredse, opnåede statsborgerskab og tilbragte resten af sit liv i landet.

I sin levetid var Kuhlau primært kendt som pianist. Hans klaverværker har deres egen dybde og karakter, melodisk righed og afsøger instrumentets store klangpotentiale. Generelt har hans musik har alle den tidlige romantisk kendetegn på et tidspunkt, hvor dansk musik kun lige var ved at få øjnene op for den musikalske udvikling. 

Velkendte værker og en verdenspremiere

På det nye album tager Marie-Luise Bodendorff udgangspunkt i de 3 Rondoer, Op. 1, som ikke tidligere har været indspillet, på trods af at de repræsenterer noget af Kuhlaus mest chamerende musik. De tre rondoer er et eksempel på Kuhlaus pædagogiske hensigter, ligesom hans 6 Sonatiner, Op. 55 der også er at finde på det nye album og som stadig er populære blandt pianister med ønske om at finpudse deres teknik.

Albummet præsenterer desuden hans Fantasi i g-mol over svenske sange, Op. 93, som udviser al den håndværksmæssige kunnen, elegance og elskværdighed, som gør også Kuhlaus lettere værker virkelig interessante.

Et livslangt kendskab til Kuhlau

Marie-Luise Bodendorff (f. 1983) er født i Augsburg, Tyskland og har et helt særligt forhold til Kuhlaus musik. Som bare 6-årig debuterede hun i en bearbejdelse af Kuhlaus Sonatine i C-dur, Op. 20, og hans musik har fulgt hende lige siden.

De seneste år har Bodendorff markeret sig i koncertserier og på adskillige festivaler i Europa og Kina. Hun er elev af bl.a. Vladimir Krainev, Brigitte Engerer og Niklas Sivelöv, og prisvinder i talrige internationale klaverkonkurrencer. Derudover underviser hun i klaver og kammermusik på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

Dacapo har tidligere udgivet en række indspilninger af Kuhlaus musik, både orkestermusik og værker hvor klaveret spiller en central rolle.
 • Friedrich Kuhlau

  Works for Solo Piano Vol. 2

 • Friedrich Kuhlau

  Works for Solo Piano, Vol. 1

 • Friedrich Kuhlau, Otto Malling

  Klaverkvartet nr. 3 · Klaverkvartet i c-mol

 • Friedrich Kuhlau

  Violinsonater vol. 1

 • Friedrich Kuhlau

  Violinsonater, vol. 2

 • Friedrich Kuhlau

  Klaverkvartetter 1 & 2

 • Friedrich Kuhlau

  Elverhøj

 • Friedrich Kuhlau

  Samlede Sonater for fløjte og klaver

 • Friedrich Kuhlau

  Musikken til skuespillet Elverhøj

randomness