Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Mærsk Operaen udkommer på vinyl

Mærsk Operaen udkommer på vinyl

I næste uge udkommer Mærsk Operaen på vinyl – et værk skabt i samarbejde mellem kunstnergruppen SUPERFLEX og komponisten Anders Monrad. Udgivelsen fejres ved en reception på Charlottenborg den 13. december.

Ny udgivelse
5. december 2018

Mærsk Operaen er en dokumentarisk opera baseret på sande hændelser i forbindelse med åbningen af en af de mest kontroversielle bygninger i Danmark i nyere tid: Operahuset på Holmen, og samtidig en kunstnerisk refleksion over operaen som genre.

Værket er en opera i tre akter skabt af kunstnergruppen SUPERFLEX og komponist Anders Monrad, indspillet af et stærkt hold af danske musikere og sangere.

En folkegave, en film og en vinyl
Mærsk Operaen startede som et rent konceptværk i 2012. Her blev partituret overrakt til daværende Kultuminister Uffe Elbæk (som repræsentant for det Danske folk) og repræsentanter fra Det Kongelige Teater, som en folkegave. Efterfølgende var partituret udstillet som kunstværk i Kunsthal Nikolaj. Det Kongelige Teater sagde pænt "nej tak" til at sætte værket op og projektet lå temmelig stille i en årrække – indtil der i sidste ende blev produceret en kunstfilm, hvori hele operaen indgik. Musikken blev indspillet, faktisk i Operaen på Holmen, og filmen havde derefter premiere på CPH:DOX i 2017, hvor den var åbningsfilm for festivalen på Charlottenborg. Sidenhen er filmen blevet vist en række andre steder, bl.a. på DRK og på BFI festival i London.

Nu udkommer hele operaen på en dobbelt-vinyl! Cover-designet er lavet af SUPERFLEX og noterne til udgivelsen er skrevet af Adrian Lloyd Hughes.

Meta-opera som problematiserer over sig selv og hele opera-genren i almindelighed
Komponist Anders Monrad, som har skrevet musikken til en libretto af SUPERFLEX og Nikolaj Heltoft, fortæller om kompositionen, at han har taget udgangspunkt i, at Mærsk McKinney Møller, ifølge biografien Mærsk – manden og magten, egentlig ikke brød sig om opera. Hans musikalske præferencer var mere i retning af Easy Listening og Country/Western, men alligevel valgte han at skænke et operahus som Folkegave til Det Danske Folk.

»Dette paradoks var udslagsgivende for den musikalske stil i værket, som på den ene side kendetegnes af en stor bombastisk instrumentation med masser af slagtøj - inspireret af mellemkrigsmodernismen, herunder Bartoks og Stravinskijs meget aggresive, perkussive værker, som udtryk for modernitet, industrialisering og store maskiner, samt naturligvis en lang række mere generelle stiltræk fra operahistorien (ledemotiver, referencer til Wagners "Tristan og Isolde" m.m.). På den anden side er der også en stor inspiration fra mere "folkelige" komponister og stilarter, som f.eks. Henry Mancini og George Gershwin samt naturligvis den karakteriske Pedal Steel Guitar (kendt fra Country/Western-musik) der optræder i orkesteret som en slags musikalsk ledemotiv hver gang Mærsk selv optræder i handlingen.«

  • Anders Monrad, SUPERFLEX, Nikolaj Heltoft

    Mærsk Operaen

Kom til udgivelses-reception på Charlottenborg
Udgivelsen af den nye vinyl fejres torsdag den 13. december kl. 16-18 i Apollo Bar på Kunsthal Charlottenborg, hvor SUPERFLEX i øjeblikket er aktuelle som en del af udstillingen BIG ART. Her kan man høre musikken fra to nye udgivelser fra SUPERFLEX, nyde et glas vin og købe den nye vinyl til særpris. Alle er velkomne.

randomness