Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Line Tjørnhøj og Bára Gísladóttirs Nordisk Råds musikpris-nominerede værker udgives på Dacapo Records

enTmenschT © Anders Bigum

Line Tjørnhøj og Bára Gísladóttirs Nordisk Råds musikpris-nominerede værker udgives på Dacapo Records

Den 1. november afsløres modtageren af Nordisk Råds musikpris 2022. Blandt de nominerede er komponisterne Line Tjørnhøj og Bára Gísladóttir med værker, som begge udkommer på Dacapo Records inden for det næste halve år.

Navne
26. oktober 2022

Line Tjørnhøj: enTmenschT

Line Tjørnhøj har markeret sig som en komponist, der ofte behandler smertefulde og grusomme emner i stærke vokalværker. Hun er nomineret til Nordisk Råds musikpris for værket enTmenschT (2018) med ordene: ”enTmenschT er et rørende og rystende musikalsk værk, hvis tematik og udtryk er frygteligt aktuelt.”

Theatre of Voices har indspillet enTmenschT, som udkommer på Dacapo Records i foråret 2023. Lyt allerede nu til en smagsprøve fra værket her.

enTmenschT bruger Tjørnhøj historien som filter til at reflektere over samtiden. Historien repræsenteres af fire skæbner fra tiden omkring de to verdenskrige: Kunstneren Charlotte Salomon og sanglæreren Alfred Wolfsohn, maleren og digteren Oskar Kokoschka og komponisten Alma Mahler. Bedømmelseskomitéen pointerer: ”Det griber fat netop dér hvor vores moderne frygt blev grundlagt: Frygten for ødelæggende umenneskelighed.”

Line Tjørnhøj arbejder med det fulde spektrum af den menneskelige stemme, og enTmenschT er skabt i tæt samarbejde med dirigenten Paul Hillier og sangerne i Theatre of Voices, som synger, piber, sukker, stønner og skriger umenneskeligheden ud. Sopranen Else Torp beskriver arbejdet med værket:

enTmenschT er som af en anden verden. Til tider umenneskelig svær at synge. Og at lytte til. Fremmedgørende. Men fremført af stemmer, porte til menneskets inderste, der åbner det fremmede og gør det nært […] Til tider grænser musikken til galskab, men med åbninger gennem vanviddet ind i en verden af ny betydning.”

Lyt til podcast om enTmenschT med Line Tjørnhøj og musikjournalist Andrew Mellor her.

Bára Gísladóttir: VÍDDIR

Bára Gísladóttir er nomineret til Nordisk Råds musikpris for VÍDDIR (2020) skrevet for ni fløjter, slagtøjstrio, elbas og kontrabas.

VÍDDIR er et monumentalt timelangt værk, der igen og igen vender tilbage til sit eget mørke lys. Værket åbner med fem basfløjtenister, der skriger "så kraftigt som muligt" ind i deres instrumenter, og fra de første lyde står det klart, at VÍDDIR – på islandsk "Dimensioner" – er en sort nat af et stykke.

Den islandske bedømmelseskomité nominerede Bára Gísladóttir, og skrev i motivationen: ”Hendes yderst kreative og kompromisløse værker formidler personlige og distinkte teksturelle narrativer som er baseret på tanker om lyd som et levende væsen.”

Som udøvende kontrabassist har Bára Gísladóttir opført flere af sine værker selv, og det gælder også for VÍDDIR. Værket blev uropført i 2020 i Grundtvigskirken i København, og Gisladóttir har fremhævet kirkerummet med den enorme akustik som en vigtig medskaber af værket.

På fredag den 28. oktober udkommer VÍDDIR som et digitalt album på Dacapo Records, i en live-indspilning fra festivalen Dark Music Days i Hallgrímskirkja, Reykjavik.

Pre-save VÍDDIR til din foretrukne streamingplatform her.

Lyt til podcast om VÍDDIR med Bára Gísladóttir og musikjournalist Andrew Mellor her.

  • Bára Gísladóttir

    VÍDDIR