Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Line Tjørnhøj fylder 60 år

Line Tjørnhøj ©

Line Tjørnhøj fylder 60 år

Komponisten Line Tjørnhøj begyndte at skrive musik i en relativt sen alder, og vækker i dag opsigt med værker, der roses for deres originalitet og personlige udtryk. Den 24. maj fylder hun 60 år. Dacapo ønsker stort tillykke. 

Navne
20. maj 2020

Line Tjørnhøj (f. 1960) er uddannet fra Det Jyske Musikkkonservatorium i Århus, hvor hun blandt andet studerede hos Simon Steen-Andersen, Niels Rønsholdt og Lasse Laursen. Komponistvirket var dog ikke altid det oplagte valg for Line Tjørnhøj, der har karrierer som både sømand og terminalsygeplejerske bag sig. Hun skrev sin første musik som 35-årig, og blev i en alder af 50 år optaget på kandidatuddannelsen i komposition.

Den menneskelige stemme i centrum

Stemmen har en central betydning i Line Tjørnhøjs kompositioner. For Tjørnhøj er stemmen basal for det menneskelige lydunivers, med dens evner til at formidle tekst, og tilgå vores ører og følelsesregister. I sine værker arbejder hun derfor ofte med udvidede vokalteknikker, og udforsker stemmens skønhed og lindrende kvaliteter. 

Operagenren og det musikdramatiske udtryk har spillet en stor rolle i Tjørnhøjs arbejde, ofte i tværæstetiske, konceptuelle og publikumsinvolverende formater. Alle elementer i en opførelse - noderne, koreografien og lyset - er uadskillige og en del af den musikalske komposition, som ofte udvikles i tæt samarbejde med performerne. 

Smerte, ondskab og forsoning

Line Tjørnhøj er kendt for at beskæftige sig med tidløse problematikker og universelle temaer igennem beretninger fra samtiden, og især for at forholde sig til smertelige fortællinger om menneskelig ondskab og magtmisbrug. 

Dette er bl.a. tilfældet i værket Vox Reportage, som er en abstrakt tekstkollage af alvorlige, eksistentielle temaer i vor tid. I værket konfronterer Tjørnhøj menneskabt smerte, uløselige dilemmaer og håbløse livssituationer, og transformerer denne energi i et forsonende musikalsk udtryk via den menneskelige stemme. Vox Reportage er udgivet på albummet Crossing Borders, hvor Ars Nova Copenhagen og Paul Hillier udforsker dansk vokalmusik. Lyt til albummet her. 

I Dacapos katalog finder man også musik af Line Tjørnhøj på udgivelsen Electronic Music Produced at DIEM 1987-2012, i form af værket Lauria, der er baseret på komponistens egen stemme og udforsker mulighederne for digital manipulation af stemmen. Stream albummet her.

Derudover har Line Tjørnhøj komponeret violin- og klaverværker til nodeserien Educate·S, med nyskrevet kompositionsmusik rettet mod børn og unge, som ligesom med nodeseriens guitarudgave er indspillet og udgivet på Dacapo. Stream Stykker for klaver og Stykker for violin

Prisvindende værker

Line Tjørnhøjs værker er blevet opført af adskillige anerkendte ensembler og orkestre, såsom DR Pigekoret, Ars Nova Copenhagen, Theatre of Voices, Århus Symfoniorkester, Göteborg Operan og Esbjerg Ensemble blandt andre. 

Hun har modtaget priser som det prestigefyldte Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat (2017), det treårige arbejdslegat af Kunstfondens Tonekunstudvalg for klassisk musik (2010) og Dansk Komponistforenings Legat (2013). Hendes opera Anorexia Sacra vandt i 2009 konkurrencen om den bedste kammeropera ved den amerikanske Opera Vista Festival. 

Dacapo ønsker stort tillykke med fødselsdagen.

Dacapo har bl.a. udgivet vokalmusik samt instrumentalværker for børn og unge af Line Tjørnhøj.
  • Carl Nielsen, Niels W. Gade, Wilhelm Stenhammar, Vagn Holmboe, Line Tjørnhøj

    Crossing Borders

  • Electronic Music Produced at DIEM 1987-2012

  • Birgitte Alsted, Simon Christensen, Fuzzy, Eva Noer Kondrup, Ib Nørholm, Morten Olsen, Kasper Rofelt, Martin Stauning, Line Tjørnhøj, Nicolai Worsaae

    EDUCATE·S – Stykker for violin

  • Birgitte Alsted, Simon Christensen, Fuzzy, Eva Noer Kondrup, Ib Nørholm, Morten Olsen, Kasper Rofelt, Martin Stauning, Line Tjørnhøj, Nicolai Worsaae

    Educate·S – Stykker for klaver

randomness