Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Nyt album med stemningskunstneren Rued Langgaards ærkeromantiske sange

Louise McClelland Jacobsen og Kristian Riisager © Alexander Banck-Petersen

Nyt album med stemningskunstneren Rued Langgaards ærkeromantiske sange

Kærlighed er kodeordet i Rued Langgaards sange, hvad end det er i form af ungdommelig optimisme eller smertefuld længsel. Den 3. november udkommer et nyt album, hvor mange af Langgaards stemningsfulde sange er indspillede for første gang. 

Ny udgivelse
16. oktober 2023

Rued Langgaard (1893-1952) er en komponist, der bliver ved med at overraske. Har man hørt et værk, er der stor sandsynlighed for, at det næste er helt anderledes. Det gælder også i hans dansksprogede sange, hvoraf en del nu er indspillet for første gang på et nyt album af sopran Louise McClelland Jacobsen og pianist Kristian Riisager.

 Lyt til albummet herunder, mens du læser videre:

Stemningskunstner

I Langgaards sange, der strækker sig fra tiden som hyper begavet teenagekomponist og frem til de første visionære ungdomsår, hvor Langgaard var i begyndelsen af tyverne, kommer vi helt tæt på ham. Både som komponist og menneske. 

Vi oplever Langgaard som en komponist i evig kreativ udvikling. I det komprimerede sangformat eksperimenterer han med en bred vifte af stilistiske udtryk fra fintfølende, sart poesi til melodramatisk gotik. Langgaard mestrer den romantiske liedgenre til perfektion og viser sig som en stemningskunstner, der udfolder sin musik ud fra et enkelt ord, en tanke eller et billede.

Uforløst kærlighed

I sangene kommer vi desuden tæt på mennesket Rued Langgaards stormfulde følelsesliv. Kærlighed er et kodeord næsten hele vejen igennem. Inspirationen udspringer af Langgaards skelsættende forelskelse i den jævnaldrende Dora From i sommeren 1913. Følelserne lader til at have været gensidige, men der er tale om uforløst kærlighed, og Dora og Rued bliver aldrig et par.

Mødet sætter sig i Langgaard som en bittersød erfaring og melankoli. I de tidligste sange anfægtes den dybe kærlighed ikke. Senere ændrer kærligheden dog karakter og nogle af de vigtigste temaer er her smertefuld længsel og afsked.

Danske og norske digte

Sangene på det nye album er, med få undtagelser, førsteindspilninger. Sangene har tekster af danske og norske digtere, samt af Langgaard selv, f.eks. de fire sangtonebilleder Sommer, hvori Langgaard tager os med på ferie i Skåne. 

I Fire sange fra 1914 hvirvles vi ind i Langgaards stærkt emotionelle udladninger, med tekster af den unge J.P. Jacobsen. Samlingen af Russiske Sange er skrevet til Thor Langes gendigtninger af poesi fra overvejende Ukraine, med karakter af folkeviser. Langgaard lod sig også inspirere af tekster af den norske nyromantiker Vilhelm Krag og som albummets afslutning hører vi de fem Sange af Jenny Blicher-Clausen, som er dyb sjælemusik med fintfølende digte.

Louise McClelland og Kristian Riisager

Det nye album er indspillet af duoen Louise McClelland Jacobsen og Kristian Riisager, som sammen den første afholdte Rued Langgaard-konkurrence i 2021.

Louise McClelland (f. 1997) er en dansk/newzealandsk sopran. Hun dimitterede med udmærkelse fra Det Kgl. Operaakademi i sommeren 2023. Forinden har hun studeret på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og på Hochschule für Musik und Theater Hamburg. Hun fik sin scenedebut på Den Kongelige Opera i marts 2023 og i sæsonen 2023/2024 er hun medlem af Det Kongelige Teaters Young Artist Ensemble.

Kristian Riisager (f. 1996) er uddannet ved Klaverskolen Gradus i Århus, Hochschule für Musik “Hanns Eisler” i Berlin samt Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, hvor han stadig studerer. Han har spillet et større antal solokoncerter i Danmark, samt optrådt i Sverige, Georgien, Litauen og Tyskland. Kristian udgav i 2022 et meget rost debutalbum med soloværker af Beethoven.

Releasekoncert

Den nye udgivelse fejres den 3. november kl. 19.30 med en mindre koncert i Krypten i Grundtvigskirken. Læs mere her.

 • Rued Langgaard

  Songs

 • Rued Langgaard

  Symfoni nr. 1, Klippepastoraler

 • Rued Langgaard

  Symfonierne

 • Rued Langgaard

  Piano Works Vol. 4

 • Rued Langgaard

  Samlede værker for violin og klaver vol. 3

 • Rued Langgaard, Jacob Gade

  Symfoni nr. 2 & 6

randomness