Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Langgaard stryger ind på den britiske album-hitliste

© Stephan Rabold

Langgaard stryger ind på den britiske album-hitliste

Den nye indspilning af Rued Langgaards Symfoni nr. 1 med Berliner Philharmoniker og Sakari Oramo har modtaget 6-stjernede anmeldelser, en Editor's Choice-titel i Gramophone Magazine, samt en placering på toplisten Specialist Classical Chart.

Navne
9. januar 2023

I november udkom en ny indspilning af Rued Langgaards storværk, Symfoni nr. 1, Klippepastoraler, skrevet da komponisten stadig blot var teenager. Albummet er indspillet af de verdensberømte Berliner Philharmoniker, som var det første orkester til at opføre symfonien tilbage i 1913, sammen med Sakari Oramo, og er således med til at give Langgaard sit internationale gennembrud.

I den første uge af 2023 er albummet strøget ind på den britiske, klassiske topliste Specialist Classical Chart, som hver uge samler de bedst sælgende udgivelser inden for det klassiske repertoire, baseret på både fysisk og digitalt salg samt streaming. Langgaard-symfonien er trådt direkte ind på en 10. plads på listen.

Internationale anbefalinger

Albummet har også vakt stor begejstring blandt de internationale anmeldere. I starten af januar blev albummet udvalgt til Editor's Choice i Gramophone Magazine, som skrev: "Berliner Philharmoniker uropførte Langgaards første symfoni tilbage i 1913. Under Sakari Oramo tilfører de den i dag enorm forståelse og instinkt".

The New York Times fremhævede albummet blandt fem anbefalede klassiske udgivelser i december med ordene: "Jo mere Langgaard, jo bedre".

Også i BBC Music Magazine var der rosende ord at hente. Magasinets anmelder tildelte udgivelsen 5 ud af 6 stjerner og skrev bl.a.: "Glødende dedikeret fortolkning, der emmer af strålende overbevisning og overvældende lidenskab".

Et indiskutabelt mesterværk

Også de danske medier er begejstrede for at Berliner Philharmonikerne igen har vendt deres opmærksomhed mod den danske outsiderkomponist. Politikens anmelder gav albummet 6 ud af 6 mulige stjerner og kaldte symfonien for et "indiskutabelt mesterværk" og udgivelsen for "en berettiget triumf for Rued Langgaard 70 år efter hans død".

I Kristeligt Dagblad har albummet netop fået 5 ud af 6 stjerner: "Det er en overmåde flot indspilning, dirigeret med saft og kraft af finske Sakari Oramo", skriver avisens anmelder.

Lyt til albummet via linket her.

Finske Sakari Oramo har også dirigeret den Gramophone Award-vindende indspilning af Langgaards Symfonier nr. 2 og 6.
  • Rued Langgaard

    Symfoni nr. 1, Klippepastoraler

  • Rued Langgaard, Jacob Gade

    Symfoni nr. 2 & 6