Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Kender du Else Marie Pade?

© The Lake Radio

Kender du Else Marie Pade?

I samarbejde med Edition·S og Dacapo, har The Lake Radio lavet en ny podcastminiserie, som genfortæller historien om den danske komponist Else Marie Pade. Podcastserien er ude nu.

Ny udgivelse
21. september 2020

En ny podcastminiserie genfortæller historien om den danske komponist Else Marie Pade (1924-2016), gør op med mediemyterne, præsenterer nyt materiale og forsøger at komme ind på livet af hende – som en bred kunstner, som menneske, som enlig mor og kvinde i 1950’ernes Danmark. 

Podcastserien er produceret af The Lake Radio og udgives i samarbejde med Edition·S og Dacapo. Gennem interviews, arkivmateriale og musik fortælles historien om Else Marie Pade i otte afsnit.

Lyt til podcast-serien her.

Otte podcast-afsnit med nye perspektiver

De otte afsnit har forskellige tematikker og giver nye perspektiver på den danske komponist, som især er kendt som elektronisk pioner, men hvis arkiv rummer meget mere end det.

Afsnit #1 Historier vi kender 
Else Marie Pade blev genopdaget og hypet i nullerne som den “techo-bedste”, vi ikke vidste, vi havde. Men Else Marie Pade-arkivets gamle spolebånd, partiturer, noter og presseudklip, der er overdraget til musikforlaget Edition·S, fortæller at Else Marie Pade var meget mere og andet end den første elektroniske komponist i Danmark.

Afsnit #2 Myter om Else Marie Pade 
De velkendte historier om Else Marie Pade går ofte på, at hun var totalt ukendt og underkendt i sin samtid, men et dyk ned i arkivet og 1950’erne – dengang elektronisk musik var nyt i Danmark – nuancerer dette billede. 
 
Afsnit #3 Historier der skal skrives 
Du inviteres med helt ned i arkivet og hører om hidtil ukendte værker. Hvordan digitaliserer man et livslangt virke, og hvad skal der egentlig til, for at en komponist bliver overleveret til de næste generationer? 

Afsnit #4 Musik til Jydsk Telefon (1965) 
"Musik til Jydsk Telefon" står der på et af de mange spolebånd i arkivet, og der er tale om elektronisk musik, som Else Marie Pade lavede til en dokumentarfilm om telefonselskabet Jydsk Telefon med titlen "Af mit liv og min tid". 

Afsnit #5 Drømme-Jørgen (1981) 
Et radiodrama/hørespil/lydeventyr med tekst af Leander, musik for fløjte og præpareret klaver af Else Marie Pade, læst op af Ib Spang Olsen og spillet af Eyvind Rafn og Else Marie Pade. 

Afsnit #6 Symphonie Heroica (1960) 
Et hørespil som tegner et billede af efterkrigstidens Europa. 

Afsnit #7 Næsehornsfuglen 
Musik spillet på diverse legetøjsinstrumenter - meget mere vides ikke.  

Afsnit #8 Immortella (1970 revideret 1984) 
Musik til balletpantomime i tre dele for 20 slagtøjsinstrumenter og zither – elektronisk bearbejdet. 

Flere Else Marie Pade-udgivelser på vej

Rettighederne til Else Marie Pades musik blev overdraget til forlaget Edition·S i 2016. Siden da har et fortløbende arbejde med indsamling og identificering af værker, restaurering og digitalisering været i gang. Dacapo samarbejder med Edition·S om løbende at udgive Else Marie Pades værker i de kommende år.

Dacapo har udgivet et udvalg af Else Marie Pades værker – og flere er på vej.
 • Else Marie Pade

  Aquarellen über das Meer; Illustrationer

 • Else Marie Pade

  Face It

 • Else Marie Pade

  Et glasperlespil

 • Else Marie Pade

  EMP RMX 333 – a tribute to Else Marie Pade (1924–2016)

 • Henrik Marstal, Else Marie Pade

  Danske Komponister – Else Marie Pade