Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Hør Kong Frederik IX på dirigentpodiet på ny udgivelse

Det Kgl. Kapel med Frederik IX, 1948 Foto: Hans Fulling © Det Kongelige Kapels Forening

Hør Kong Frederik IX på dirigentpodiet på ny udgivelse

En ny udgivelse samler historiske indspilninger med dronning Margrethes far, Frederik IX, som dirigent for DR Symfoniorkestret og Det Kongelige Kapel. Albummet indeholder tidligere udgivelser i forbedret lydkvalitet og suppleres med hidtil uudgivne optagelser.

Ny udgivelse
22. juni 2020

I anledning af Dronning Margrethes 80 års fødselsdag i år udgives de historiske indspilninger med Kong Frederik IX som dirigent for DR Symfoniorkestret og Det Kgl. Kapel i et nyt bokssæt, som føjer nyt til fortællingen om den musikalske konge.

Enestående interesse for klassisk musik

Kong Frederik IX’s beskæftigelse med musik må betegnes som atypisk og enestående for medlemmer af fyrstehusene, idet der næppe kan nævnes andre eksempler på regerende monarker, der som foretrukken fritidsinteresse havde orkesterdirektion. Kongen var autodidakt og beskæftigede sig hovedsageligt med direktion inden for privatlivets rammer, men dyrkede alligevel teknisk vanskelige opgaver inden for det store symfoniske repertoire.

Gennem en lang årrække fungerede han som gæstedirigent for både Det Kongelige Kapel og DR Symfoniorkestret – i alt 62 registrerede koncerter med 107 programpunkter med i alt 51 forskellige værker af 18 komponister. – Det er et udvalg af disse, som kan høres på den nye udgivelse, som kan streames her.

Genfundne matricer giver forbedret lyd

Optagelserne med Det Kgl. Kapel har tidligere været udgivet på en CD fra 1999, men siden da er de oprindelige matricer – en slags 'støbeform' til grammofonplader – dukket op på Det kongelige Bibliotek. Hvor den tidligere udgivelse var baseret på grammofonplader trykt i efterkrigsårene med temmelig dårlig kvalitet, er genudgivelsen baseret på en afspilning af matricerne, som betyder at næsten al støj er væk og klarheden i lydbilledet er langt større.

Også genudgivelsen af indspilningerne med DR Symfoniorkestret er blevet korrigeret, således at lyden fra sideskiftene på de oprindelige grammofonplader ikke længere er hørbare.

'Nye' optagelser dukkede op i DR's arkiver

Foruden genudgivelserne, rummer bokssættet også ’nye’ optagelser med Kong Frederik IX og DR Symfoniorkestret. De hidtil uudgivne optagelser har ikke tidligere været frit tilgængelige, men den interesserede lytter kan altså nu høre 'nye' optagelser, som ikke var med på de tidligere CD-udgivelser. Nogle af optagelserne stammer fra 1942 og er de tidligste optagelser med Kong Frederik IX og DR Symfoniorkestret, der er adgang til. På optagelserne dirigerer Kongen musik af Beethoven, Wagner og Weber.

Digital bonus: Hør prøveforløb med kongen

Som en ekstra bonus udgives digitalt en redigeret optagelse af et prøveforløb af Wagners Siegfrieds sørgemusik, hvor man kan høre Kongen instruere orkestret – denne optagelse kan høres på streamingtjenesterne. Lyt her

  • Ludwig van Beethoven, Hakon Børresen, Niels W. Gade, Edvard Grieg, Friedrich Kuhlau, H.C. Lumbye, Franz Schubert, Richard Wagner, Carl Maria von Weber

    Kong Frederik IX dirigerer

  • Friedrich Kuhlau, H.C. Lumbye, Franz Schubert

    Kong Frederik IX dirigerer Det Kongelige Kapel

  • Richard Wagner, Ludwig van Beethoven, Edvard Grieg, Niels W. Gade, Hakon Børresen

    Kong Frederik IX dirigerer Danmarks Radios Symfoniorkester

randomness