Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Hærværk, atombombe og ødelæggelse – Eichbergs klaver-orienterede værker spilles af prisvindende, ung pianist

Hærværk, atombombe og ødelæggelse – Eichbergs klaver-orienterede værker spilles af prisvindende, ung pianist

Pianisten Emil Gryesten spiller Søren Nils Eichbergs klaver-orienterede værker på ny udgivelse, som udkommer i dag på både CD, download og på alle streamingtjenester.

Ny udgivelse
16. august 2019

»Klaveret er mit instrument,« siger komponist Søren Nils Eichberg, »jeg lader mig lede af fingrene.«

På et nyt album spiller pianisten Emil Gryesten Eichbergs klaver-orienterede værker, som på forskellig vis kredser om ødelæggelse og forfald – ofte med et litterært udgangspunkt. Værkerne er skrevet fra 2002 og et årti frem – afgørende år for Eichberg, der netop i 2001 havde vundet komponistkategorien ved Dronning Elisabeth-konkurrencen i Bruxelles.

Tom Kristensens ikoniske Hærværk som musik

På det nye album Scherben findes bl.a. Eichbergs concertino Hærværk, som tager afsæt i et hovedværk i dansk litteratur, nemlig digteren og journalisten Tom Kristensens monumentale og delvis selvbiografiske roman af samme navn fra 1930 om journalisten Jastraus dekadente opløsning i alkoholisme. Eichbergs værk er en reaktion på hans egen erindring om at læse bogen i gymnasiet og indeholder romanens elementer af dekadence og selvdestruktion.

Hiroshima-bomben mindes i haikuform

Død og meningsløshed er stærke elementer i klaverkvartetten Natsukusa-Ya, som omhandler nedkastningen af atombomben over Hiroshima. Værket blev skrevet til en koncert til minde om bombens ofre og uropført i 2005, tres år efter begivenheden, af et ensemble under ledelse af Berlinerfilharmonikernes japanske koncertmester Daishin Kashimoto.

Eichberg tager udgangspunkt i et haiku af Matsuo Bashō (1644-1694): Fugtigt sommergræs / Forbliver eneste spor / Af krigeres drøm.

»Efter kampene og slagene, efter al menneskets dårskab, er der kun græs tilbage,« forklarer komponisten. Haikuformen og dens poetiske princip med at sammenstille to modsatrettede, men forbundne billeder er grundelementer i klaverkvartetten, hvor princippet 5-7-5 er styrende for både intervaller, harmonier og rytmiske mønstre.

  • Søren Nils Eichberg

    Scherben – Værker for klaver og ensemble

  • Søren Nils Eichberg

    Before Heaven, Before Earth - Symfonier 1 og 2

  • Søren Nils Eichberg

    Symfoni nr. 3 · Morpheus

Prisvindende, ung pianist

Emil Gryesten (f. 1985) er uddannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og ved Sibelius-akademiet i Helsinki, med videre studier ved Como International Piano Academy i Italien. Han har modtaget priser ved en række danske og internationale konkurrencer, og vandt som 15-årig førstepris ved Steinway-konkurrencen i Hamburg samt guldmedalje ved Berlingske Tidendes klassiske musikkonkurrence i København. I 2010 vandt han både førstepris og publikumsprisen ved den nordiske pianistkonkurrence på Nyborg Slot. Under sin tid som studerende ved Sibelius-akademiet vandt han desuden førstepris ved Finlands nationale klaverkonkurrence i Jyväskylä i 2010, og han modtog ligeledes førsteprisen ved Blüthner Pianistkonkurrencen i Malmø i 2006.

randomness