Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Electronica og uendelighedsrækker i ny musikvideo fra James Black

Electronica og uendelighedsrækker i ny musikvideo fra James Black

James Black har netop udgivet musikvideoen SHEL, som er en del af det digitale album Music Is Not Always Participatory der udkom på Dacapo tidligere på året.

Navne
7. april 2021

James Blacks album Music Is Not Always Participatory er komponeret under - og inspireret af - den globale nedlukning som følge af coronavirussen. Umiddelbart inden havde James Black modtaget et arbejdslegat fra Statens Kunstfond, som gav ham økonomisk grundlag for at komponere. Her lød motiveringen bl.a.: 

Hos James Black møder man et univers af virkelig galskab, hvor ’everything goes’. Hvor DIY-video, koreograferede håbløse optrin og præcist noteret partiturmusik – blandt meget andet – i en bevidst uskøn blanding udgør det samlede værk."

Resultatet blev et album som er formet af begrænsninger og flirter med fiasko, men som samtidig går i dybden med kunstneriske og udtryksmæssige grundbegreber.

Techno-track med operacitater

SHEL står som albummets prolog. Nummeret anvender Casio-keyboardets trommemaskinemønstre og demonstrerer desuden albummets mest iøjnefaldende brug af uendelighedsrækken, i form af Benjamin Brittens tonerække fra operaen Skruen strammes. Rækken bliver en roterende sekvens som derefter spilles i kanon med sig selv, så overlapningerne skaber kvasende dissonanser. 

Tanken var at lave en slags techno-track, drop indbefattet,” fortæller Black. 

"SHEL er en hyldest til den electronica, som jeg elskede da jeg voksede op – Röyksopp, Air, The Books. Per Nørgårds 'Uendelighedsrække', operacitater og serielle procedurer kombineres med den uendelige lyd fra Casio-keyboardet. Videoen er en øvelse i og fejring af knaphed: bare mig selv, en kjole (inspireret af Robbie Williams), en paryk, nogle Buffalo sko, et kamera og en gang i en kontorbygning.

James Blacks musikvideo SHEL kan ses nu på Dacapos YouTube-profil.

Albummet 'Music Is Not Always Participatory' er spækket med Blacks musikalske fingeraftryk – romersk-katolsk melodik, computerspilsmusik og ”en slags ’techno-møder-hedensk-trash-folk’.
  • James Black, Connor McLean

    music is not always participatory