Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Damkapellet arbejder for diversitet og repræsentation i dansk, klassisk musik

Foto: Hipermania

Damkapellet arbejder for diversitet og repræsentation i dansk, klassisk musik

Damkapellet er et musikkollektiv, som arbejder for at tilføre musiklivet diversitet og udfordre den klassiske musiks traditioner. Den 10. februar udkommer Damkapellets debutalbum hos Dacapo Records.

Ny udgivelse
23. januar 2023

Damkapellet er et musikkollektiv med 15 medlemmer, som blev dannet i 2016 for at tilføre dansk musik diversitet ved at fokusere på og opføre musik af kunstnere, der definerer sig som kvinder, nonbinære eller transkønnede. 

Demiurge er kollektivets debutalbum og præsenterer Damkapellets unikke, kollektive tilgang til musikskabelsen, til genrer samt konventioner og arbejdsformer inden for den klassiske musik.

Det nye album udkommer den 10. februar. Allerede den 3. februar udkommer en single fra albummet, nemlig titelværket Demiurge i et radio edit.

Udfordring af strukturer og traditioner

Damkapellets medlemmer har hovedsageligt baggrund i den klassiske musikverden og dens uddannelsesinstitutioner. Her blev musikerne opmærksom på den skæve kønsbalance i det klassiske repertoire, og dette vækkede en nysgerrighed efter at udforske de komponister, som ikke var repræsenteret i standardrepertoiret, men også efter at kaste et kritisk blik på den klassiske musikverdens strukturer.

En del af kollektivets dogmer lyder derfor: "Damkapellet står i opposition til den klassiske musiks traditionelt patriarkalske og hierarkiske strukturer og arbejdsformer."

For Damkapellet er musik ikke individuel, men en kollektiv proces. Sammen udforsker de nyt territorium, uden at lade sig begrænse af genrer, og inddrager ofter improvisation som en del af processen, både når de opfører værker af andre, arbejder sammen med komponister eller selv skaber originale værker og dermed udvisker grænser mellem udøvende musiker og komponist.

I videoen her kan du høre medlemmerne af Damkapellet fortælle mere om kollektivet, værkerne og hvad fællesskabet betyder for de enkelte musikere.

Mellem improvisation og notation

Værkerne på det nye album er skrevet af fire komponister, hvoraf to er medlemmer af Damkapellet: Randi Pontoppidans Demiurge indeholder både orkestrerede og improvisatoriske elementer centreret omkring sangeren, og Kirstine Lindemanns Further & Back er et grafisk noteret værk uden fast instrumentation, i en version udviklet i tæt samarbejde med Damkapellet.

Gestalt Minimal III er skrevet af Greta Eacott, en britisk/svensk komponist med base i Danmark, som er kendt for sine grænsesøgende værker og en både legende og forfinet samt sanselig og syntetisk musikæstetik.

Den svenske komponist Lo Kristenson er repræsenteret med det næsten meditative værk PULS, som demonstrerer hendes udtryk hvori det hårde og kantede eksisterer side om side med skrøbelig sarthed og sårbarhed.

Releasekoncert

Lørdag den 25. februar inviterer Damkapellet til releasekoncert for Demiurge, som en del af festivalen Vinterjazz 2023. Koncerten finder sted i KoncertKirken i København, på Blågårds Plads 6A, kl. 19. Læs mere her.

  • Damkapellet

    Demiurge

randomness