Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Christina Bjørkøe samler 12 nye etuder af danske komponister i et fantasifuldt dyreunivers

© Thorbjørn Fessel

Christina Bjørkøe samler 12 nye etuder af danske komponister i et fantasifuldt dyreunivers

Den 23. april udkommer et nyt album, som præsenterer 12 nyskrevne værker med dyr som gennemgående tema, bestilt og indspillet af en af Danmarks førende musikere, pianist Christina Bjørkøe.

Ny udgivelse
19. april 2021

Etuden som musikalsk genre har siden Bach udfordret og inspireret komponister - for hvordan løser man den uimodståelige udfordring, der for komponister kan ligge i at finde kunstnerisk gode løsninger på musik, skrevet til at forbedre teknik? Pianisten Christina Bjørkøe kommer med albummet Animal Universe med et inspireret svar: tolv etudesæt med dyr som tema bestilt hos 12 forskellige komponister.

Klavercyklus af nutidige komponister

"Jeg har altid drømt om at bestille nye klaverværker hos danske komponister,” skriver pianisten og klaverpædagogen Christina Bjørkøe i forordet til den samling på 12 etuder, hun i slutningen af 2010’erne bestilte hos lige så mange komponister. “Pludselig opstod tanken om at bestille en cyklus af klaveretuder med dyr som gennemgående tema.”

 Animal Universe kan man bl.a. opleve Anders Koppels ydmyge og altædende grævling, Eva Noer Kondrups legesyge og eftertænksomme sæl, Amir Mayhar Tafreshipours persiske gepard og Birgitte Alsteds skildpadde, som sniger sig langsomt, men målrettet afsted, for pludselig at vågne op med et udbrud af energi.

Animal Universe indeholder desuden værker af Anders Nordentoft, John Frandsen, Peter Bruun, Anders Brødsgaard, Ande Pape, Karsten Fundal, Mogens Christensen samt Erik Ørum von Spreckelsen.

Undervisningsmateriale til flere niveauer

Hver af etuderne er opbygget i tre satser ud fra et af Bjørkøe fastlagt formskema: en “koncertetude” kombineret med, hvad hun kalder to “yngre søskende – en lettere etude til elever på mellemniveau og en helt enkel etude for begyndere”.

Ved at forbinde etuderne med et dyr fik de også et stærkere poetisk indhold, som både børn og voksne har mulighed for at forholde sig til,” skriver Bjørkøes kollega og sparringspartner, samt komponist på udgivelsen, Mogens Christensen i sit forord til nodesamlingen, der således er målrettet undervisning på vidt forskellige niveauer.

På udgivelsesdatoen, den 23. april, udkommer også nodeudgivelsen Animal Universe på Edition Wilhelm Hansen.

Tilføj Animal Universe til din foretrukne streamingtjeneste her.

Christina Bjørkøe har tidligere udgivet en række soloindspilninger hos Dacapo, samt medvirket på adskillige udgivelser med danske komponister.
 • Anders Koppel, Anders Nordentoft, John Frandsen, Peter Bruun, Eva Noer Kondrup, Anders Brødsgaard, Birgitte Alsted, Andy Pape, Karsten Fundal, Amir Mayhar Tafreshipour, Mogens Christensen, Erik Ørum von Spreckelsen

  Animal Universe

 • Fini Henriques

  Klaverstykker

 • Vagn Holmboe

  Værker for violin og klaver

 • Poul Rovsing Olsen

  Klaverkoncert og orkesterværker

 • Niels Viggo Bentzon

  Klaversonater Vol. 2

 • Knudåge Riisager

  Klaverværker

randomness