Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Fængslende og flygtige orkesterværker af islandske Daníel Bjarnason

Fængslende og flygtige orkesterværker af islandske Daníel Bjarnason

Dacapo Records præsenterer med albummet From Earth to Ether det første samarbejde med den efterspurgte komponist og dirigent Daníel Bjarnason. Albummet udkommer den 23. juni.

Ny udgivelse
2. juni 2023

From Earth to Ether er den efterspurgte islandske komponist og dirigent Daníel Bjarnasons debut for Dacapo Records. Albummet præsenterer fængslende nye versioner af tre værker, indspillet af cellist Jakob Kullberg, mezzosopran Karin Torbjörnsdóttir og Århus Symfoniorkester, dirigeret af Bjarnason selv.

Lyt til single fra albummet herunder, mens du læser videre.

Hypnotiserende forvandlinger

Daníel Bjarnasons musik har noget flygtigt over sig. Uanset om den begynder stille eller højlydt, roligt eller voldsomt, bliver lydene til sidst forvandlet til noget mindre konkret og mere luftigt. Dette demonstreres på det nye album From Earth to Ether, med hypnotiserende forvandlinger, dirrende lyde og gribende refleksioner over kærlighedens flygtige natur.

Daníel Bjarnason er en af de mest fremtrædende musikalske, islandske stemmer i dag. Hans værker er blevet opført af bl.a. Los Angeles Philharmonic, Iceland Symphony Orchestra og Tokyo Symphony Orchestra, og han har bl.a. været nomineret til Nordisk Råds Musikpris for operaen Brothers (Brødre), baseret på Susanne Biers film af samme navn, som havde premiere i Aarhus i 2017.

Kærlighedsdigte og amerikansk ekspressionisme

Det nye album præsenterer bl.a. de tre Larkin Songs, med dystert ærlige tekster af britiske Philip Larkin. I digtene beskriver Larkin den ensomhed, der kan føles selv i de mest intime øjeblikke i en elsket persons arme. Bjarnason afbilder denne truende tromhed og reflekterer over kærlighedens flygtige natur i dramatisk anlagte musikalske fraser, der aldrig er langt fra at forsvinde.

Over Light Earth, skrevet for orkester udvidet med to klaverer, er inspireret af to mesterværker indenfor amerikansk ekspressionisme, Mark Rothkos No. 9 (Dark Over Light Earth) og Jackson Pollocks Number 1,  som begge er kendetegnet ved på den ene side at afspejle kunstnerens konkrete handlinger på lærredet og på den anden side opnår en kraftfuld, åndelig kvalitet. På samme måde oplever vi hos Bjarnason, at der frem fra orkestrets flimrende helhed træder noget mere konkret frem. Komponisten zoomer indad i værkets små rum, som forstørres op til enorme galakser, og tilbage ud igen.

Single ude nu

I dag udkommer en single fra albummets tredje værk, Bow to String, som her er indspillet for første gang i en ny udgave for cello og orkester med Jakob Kullberg som solist. Bow to String tager udgangspunkt i en crooner-agtig sang, som indgår i performanceværket GOD af den islandske kunstner Ragnar Kjartasson. Bjarnason citerer og dekonstruerer i sit værk sangens bigband-balladestil og blueslignende akkorder.

I værkets tredje og sidste sats reduceres tingene i et minimalistisk lydbillede med gonger, dæmpede strygerklange og opstigende cellomelodier. Lyt til tredjesatsen Air to Breath, som er ude nu som single, via linket her.

  • Daníel Bjarnason

    From Earth to Ether