Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Anders Koppel og Henrik Dam Thomsen udgiver nyt duo-album

Anders Koppel & Henrik Dam Thomsen © Flemming Gernyx

Anders Koppel og Henrik Dam Thomsen udgiver nyt duo-album

Albummet Still Life byder på 15 stykker musik, hvor Anders Koppels ikoniske hammondorgel møder Henrik Dam Thomsens cello fra 1680.

Ny udgivelse
10. september 2020

Den danske komponistveteran og hammond-organist Anders Koppel (f. 1947) har sammen med cellisten Henrik Dam Thomsen (f. 1973) skabt en sprudlende musikskabende duo. Den 11. september udkommer deres første album, Still Life.

Velkendt instrument i dansk musikliv

I 1970 købte komponisten Anders Koppel et hammondorgel – model B3. Og lige netop dét orgel er nok et af de bedst kendte instrumenter i dansk musikliv, for den evigt kreative Anders Koppel har spillet på det selv samme orgel lige siden. Koppel har brugt hammondorglet i alle mulige genrer, fra jazz til world music og klassiske værker, og selvfølgelig som en del af Savage Rose.

»Folk spørger mig tit, om det er det samme orgel, jeg spillede Dødens triumf på, og det er det. Det har haft 50-års jubilæum på landevejen med mig,« fortæller Anders Koppel.

Og det er også det hammondorgel, som man kan høre på den nye udgivelse Still Life, hvor det akkompagneres af cello.

Duo mellem komposition og improvisation

Én af de musikere, Koppel har et langt musikalsk venskab med, er Henrik Dam Thomsen, som er solocellist i DR Symfoniorkestret og en erfaren kammermusiker.

I 1990’erne begyndte de to at spille sammen i forskellige sammenhænge og Anders Koppel har også gennem årene komponeret forskellige stykker til Henrik Dam Thomsen. ;I 2019 var tiden kommet til et rendyrket duosamarbejde, og første dokumentation af dette er nu klar i kraft af udgivelsen Still Life.

Musikken på Still Life tager udgangspunkt i kompositioner af Koppel, skrevet ud på noder for de to instrumenter. Arrangementerne har duoen udviklet sammen, og undervejs er der gjort god plads til improvisation. Grænsen mellem improvisation og komposition er flydende, og de to instrumenter indtager skiftevis forskellige roller i musikken.

Koppels hammondorgel fra 1970 og Henrik Dam Thomsens cello fra 1680 bevæger sig mellem et væld af genrer med træk fra Balkanmusik, tango, jazz og barokmusik.

»Og vi er jo faktisk kun lige begyndt på vores duosamarbejde«, siger Henrik Dam Thomsen. »Der er så meget, vi skal afprøve endnu.«

Releasekoncert i Solbjerg Kirke

Udgivelsen fejres med en koncert i Solbjerg Kirke søndag den 4. oktober kl. 15.00. Her spiller Anders Koppel og Henrik dam Thomsen værker fra den nye udgivelse, og efterfølgende inviterer Dacapo til udgivelsesreception.

Der er gratis adgang til koncerten. Bemærk, at pga. den nuværende coronasituation, er der et meget begrænset antal pladser i kirken. Pladserne fyldes efter 'først-til-mølle-princippet', og det er ikke muligt at reservere plads på forhånd.

'Still Life' slutter sig til samlingen af udgivelser med Henrik Dam Thomsen og Anders Koppel, som er udkommet på Dacapo.
 • Anders Koppel, Henrik Dam Thomsen

  Still Life

 • Gabriel Fauré, Camille Saint-Saëns, Claude Debussy, Louis Vierne

  More French Pieces

 • Anders Koppel

  Double Triple Koppel

 • Anders Koppel

  Marimbakoncerter

 • Anders Koppel

  Koncerter

 • Anders Koppel

  Strygekvartetter og mezzosaxofon-kvintet

randomness