Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Skrammel & Tis - Klassiske musikfortællinger for børn

Anders Koppel
Andy Pape
Karl Aage Rasmussen

Skrammel & Tis - Klassiske musikfortællinger for børn

Jesper Brun-Jensen, Carl Quist-Møller, Aalborg Symfoniorkester, trash.dk, Henrik Vagn Christensen

Denne CD er blevet til ud fra ønsket om at præsentere det fornemste, som den nye klassiske, symfoniske musik kan for børn og deres voksne. I tre værker af Karl Aage Rasmussen, Andy Pape og Anders Koppel møder du eventyrlige historier, elefanter, tissemyrer, mærkelige skrammel-instrumenter og fantasifuld og storslået symfonisk musik - spillet af Aalborg Symfoniorkester og slagtøjsensemblet trash.dk, og fortalt af sangeren Jesper Brun Jensen og DRs populære Carl Quist-Møller, kendt for sine finurlige illustrationer og utrolige løgnehistorier...

Køb album Stream

CD

  • CD
    Digipack
    139,50 kr.
    €18.71 / $20.37 / £15.96
    Køb
Download
  • mp3 (320kbps)
    69,00 kr.
    mp3
    €9.26 / $10.07 / £7.89
    Køb
  • FLAC 16bit 44.1kHz
    79,00 kr.
    CD Quality
    €10.6 / $11.53 / £9.04
    Køb
Eksempler på klassisk modernitet for orkester, afrundet med værker af Anders Koppel og Andy Pape
Hanns-Peter Mederer , Amusio
Total runtime: 
72 min.

Løven, musen, den store elefant og Jens Pismyre

I 1949 skrev og tegnede Asger Jorn en billedbog til sin 5-årige søn, Troels. Det blev til bogen om Løven, musen, den store elefant og Jens Pismyre\.

Denne skøre fortælling om en samling dyr i Afrika er senere blevet sat i musik af Karl-Aage Rasmussen og fremstår her som en slags instrumentpræsentation, à la Prokofievs "Peter og Ulven", hvor hvert dyr illustreres af forskellige instrumenter: Trombonen er en løve, fløjten en mus, Jens Pismyre en trompet og så fremdeles. På denne måde får man ikke alene en farverig fortælling om dyr, men man lærer også de forskellige instrumenters lyd at kende, deres klang og personlighed.

Og hvem vidste f.eks. at en obo lyder som en aganak?

Symfoniorkestrets instrumenter illustrerer desuden kommaer, prutter og lyden af at blive kastet op i luften og ned igen.

Jesper Brun-Jensen er fortælleren i den fantasifulde jungle af dyr og lyd og giver de forskellige dyr den karakter og vægt, der hører til.

Koncert for skrammel og orkester

Et flaskespil af saft-, olivenolie- og kakaoflasker. En terrasseflise-xylofon og en nedløbsrørs-bas. Disse usædvanlige slagtøjsinstrumenter er hovedelementer i Anders Koppels koncert for skrammel og orkester. Hertil kommer over 50 andre ustemte lyde på bl.a. murerspande, legoklodser, salatskåle, urtepotter og skiver til en vinkelsliber, som træder frem i solostemmerne i et utal af rytmiske mønstre, soloer og effekter.

Anders Koppels har skrevet koncerten i samarbejde med ensemblet trash.dk. Værket er formet som en klassisk koncert, hvor orkester og solister ud­fordrer ­hinanden og taler sammen, men koncerten er også en drillende og virtuos leg med lyde. De tre solister i trash.dk spiller solostemmerne udelukkende på hverdags­ting, der normalt ikke anvendes som musikinstrumenter. Orkesteret svarer, akkompagnerer og opfordrer til leg.

Koncerten for skrammel og orkester bryder grænserne mellem det klassiske og det rytmiske univers, mellem det rå og det sarte og ikke mindst mellem etablerede instrumenters lydunivers og de lyde, der omgiver os alle i det daglige liv.

Advarsel: Man kan blive inspireret til selv at begynde at eksperimentere ...

 

Tissemyren

Carl Quist-Møller, også kendt fra TV som "Løgnhalsen", er i sit es, når han sammen med Aalborg Symfoniorkester fortæller sin "Tissemyren" med musik af  Andy Pape.

Historien foregår i hans barndom, hvor han bliver mobbet i skolen - ikke bare fordi han er den mindste i klassen, men også fordi han tisser i sengen - hver eneste nat! Hans forældre skyr ingen midler for at få ham til at holde op, men intet hjælper. Fortællingen udvikler sig: der er sørøverskibe, smilende og tissende pirater, brand på lejrskolen og en sød, smuk pige. Slutningen på historien skal ikke afsløres her, men den er ikke kedelig ...

Andy Papes musik illustrerer på fornem vis historien. Som en farvestrålende palet hører man bølger, pirater, ildebrand, brandbiler og kaskader af tis! Musikken er inspirerende og humoristisk - ligesom historien - og man får umiddelbart et flot indtryk af symfoniorkestrets mange facetter og store potentiale.

Carl Quist-Møllers farverige, eventyrlige beretning, kombineret med Andy Papes velklingende og forrygende musik, er en ideel måde at blive introduceret til symfoniorkestrets univers.

Release date: 
maj 2011
Cat. No.: 
8.224722
FormatID: 
CD
CoverFormat: 
Digipack
Barcode: 
747313692224
Track count: 
5

Credits

Indspillet i maj 2003 (Løven, musen, den store elefant og Jens Pismyre), maj 2008 (Koncert for skrammel og orkester) og marts 2009 (Tissemyren) i Symfonien, Aalborg
Producer: Morten Mogensen
Teknik: Claus Byrith

Tekster: Mette Storgård Jensen og Simon Sigfusson (Koncert for skrammel og orkester)

Forlag: Edition Wilhelm Hansen AS, www.ewh.dk

Illustrationer: Carl Quist-Møller
Grafisk design: elevator-design.dk

randomness