Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  CD

Catalogue Number:  8.226175

Barcode:  636943617526

Release month:  Sep 2016

Period:  21st Century

Review


SUNLEIF RASMUSSEN: Symphony No. 2 The Eart Anew

30 November 2016  Kristeligt Dagblad
Peter Dürrfeld
4/6 Stars

I symfoniens lange historie er der en fascinerende tradition omkring navngivningen.

Mange store symfonier har ikke blot numre, men er også kendte under deres (kæle) navne. Beethovens tredje hedder Erioca, Mendelssohns fjerde Den italienske osv. Det er forskelligt, hvem der har fundet på navnene til de mest populære wienerklassiske symfonier, men det har i de færreste tilfælde været komponisten selv.

Færingen Sunleif Rasmussen har åbenbart ikke villet løbe den risiko, at påhitsomme forlæggere - eller eftertiden - skulle forsyne hans symfonier med mere eller mindre passende navne, så han kaldte sin første symfoni, som han skrev for en snes år siden, Oceanic Days, og den anden, der i efteråret 2015 er blevet indspillet af Helsinkifilharmonikerne under ledelse af John Storgårds, fik navnet The Earth Anew (Jorden på ny). Værket er voluminøst skrevet for sopran, baryton, mandskor og stort orkester - og der er fire stort anlagte satser med italienske betegnelser.

Beethoven har heldigvis ikke levet forgæves.

Henrik Friis belyser i den medfølgende booklet symfonien under overskriften Lyden af det oldnordiske af i dag. Selvom man ikke er synderligt velbevandret i Nordens oldtid - eller for den sags skyld (endnu) ikke har sat sine ben på Færøerne - forstår man udmærket, hvor han vil hen. Og det er vist ikke helt malplaceret, hvis sopranens udbrud i tredjesatsen får en til at associere til fugleskrig mellem de færøske klipper. Vældigt er værket i sine ambitioner og struktur, en oplagt sag for nysgerrige musikelskere, der ikke er bange for at forlade den slagne symfoniske landevej.

A CC Music Store Solution