Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  CD

Catalogue Number:  8.226119

Barcode:  636943611920

Release month:  Dec 2015

Period:  Romantic

Review


Dansk kammermusik i verdensklasse

18 December 2015  Kristeligt Dagblad
Peter Dürrfeld
6/6 Stars

Tre af landets mest fremtrædende musikere har fundet sammen i et kammerensemble, der har fået navnet Den Danske Klavertrio. Det er violinisten Lars Bjørnkjær, der siden 1993 har været koncertmester i Det Kongelige Kapel, cellisten Toke Møldrup, prisvinder ved flere internationale konkurrencer og til daglig solocellist i Copenhagen Phil/ Tivoli Symfoniorkester, samt Katrine Gislinge, der som pianist gennem snart en snes år har markeret sig som en Skandinaviens fremmeste.

Man har kort sagt lov til at nære store forventninger til de tre - og deres debutalbum skuffer på ingen måde. Danish Romantic Piano Trios, som udgivelsen er kommet til at hedde, er en pragtfuld skive.

Det begynder med et dybt fascinerende værk af P. E. Lange-Müller, som de fleste danskere vil kende fra en række sange, heriblandt " Midsommervisen" til tekst af Holger Drachmann. Hans klavertrio i f-mol, opus 53, stammer fra 1899 og er et uhyre intenst stykke kammermusik i tre satser, der kunne lede tankerne hen på Dvorák eller Brahms, men i bund og grund fornemmes som dansk i sin kerne. Knap 32 minutters skøn musik, man knap anede eksistensen af! Den sygdomsplagede Lange-Müller (der trods alt blev 75 år: 1850-1926) var i sandhed i stand til at begå unikke ting.

Man kan mene, at Niels W. Gades trio i F-dur fra 1863 i sammenligning hermed er noget mere traditionel i sin karakter, men de fire formfuldendte satser med en samlet varighed på 22 minutter har deres egen klassiske charme. I tilgift får man en sats for klavertrio tilbage fra 1839. Et yndefuldt værk af den endnu unge Gade, spillet med lige dele glød og ynde af den fremragende trio. Alt rigeligt, men man får oven i købet et " ekstranummer" i form af Rued Langgaards ni minutter lange " Fjeldblomster" fra 1908. Dengang var Rued blot 15 år gammel. Han kaldte stykket et intermezzo og skulle senere genbruge materialet som andensats i sin første symfoni, som han kaldte " Klippepastoraler", og som i 1913 blev uropført af Berlinerfilharmonikerne.

En cd, der vil lyse op i de lange vintermåneder og fortjener den varmeste anbefaling.

A CC Music Store Solution