Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  CD

Catalogue Number:  8.226122

Barcode:  636943612224

Release month:  Feb 2017

Period:  Romantic

Review


NIELS W. GADE: Piano Works

22 February 2017  Politiken
Thomas Michelsen
5/6 Hjerter

Nyt Niels W. Gade-album:Tangentpoesi et sted imellem Schumann og Chopin

Marianna Shirinyan spiller Gades klaverværker, så musikken står skarpt, levende og progressivt.

Hun er armensk, men har i mange år været del af dansk musikliv, og på et nyt album, der udkommer i dag i anledning af Niels W. Gades 200-årsdag, løfter Marianna Shirinyan Gades klavermusik frem i lyset.

Det drejer sig først og fremmest om en masse poetiske, underfundige og melodiske små karakterstykker. En genre, der var uhyre populær på Gades tid. Samt om den anderledes ambitiøse, alvorlige og krævende klaversonate, han dedikerede til Liszt.

Klaverstykkerne er lige så meget skrevet for dygtige amatører som for professionelle pianister, og de er hovedsagelig samlet i grupper af det, Gade kaldte ’Akvareller’. Her er schumannsk spræl om kap med lette Mendelssohn-påvirkninger, der jager associationerne i retning af førstnævntes ’Kinderszenen’ og sidstnævntes ’Lieder ohne Worte’.

Mere højromantisk bliver det næppe, og med behersket brug af pedal, men med klar tanke og stærkt instinkt gør Shirinyan musikken levende.

Det mystiske i Gade

Fantasistykkerne i opus 31 er store, flotte og polonaise-agtigt Chopinprægede. Men tonseren er den firsatsede sonate i e-mol, som Gade arbejdede på i mange år, og som lægger sig ambitiøst i kølvandet på Schumanns store ’C-dur-fantasi’, hvilket man kan læse om i albummets gennemarbejdede ledsagenoter.

Her er Shirinyan brillant, men får også det mystiske med, der viser, at Niels W. Gade var mere end glat. En dansker, hvis fejl i gåseøjne var, at han ikke var aparte, men fandt sin plads midt i europæisk musikliv.

Gade får det sidste, stumme ord med sin egen melodi til ’Paa Sjølunds fagre Sletter’. Her omdøbt og præsenteret som en lille ’Chanson danoise’.

Et albumblad for klaver, der blev til på opfordring fra en fransk avis, og som i den gamle Gades enkle klaverarrangement indkapsler den unge komponists nationalromantiske geni, sådan som det præger hans 1. Symfoni, som han i begyndelsen af 1840’erne brød internationalt igennem med.


http://politiken.dk/kultur/musik/cd-klassisk/art5843016/Tangentpoesi-et-sted-imellem-Schumann-og-Chopin

A CC Music Store Solution