Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  SACD

Catalogue Number:  6.220629

Barcode:  747313162963

Release month:  Jan 2016

Period:  Early 20th Century

Review


BENT SØRENSEN: Snowbells

16 December 2016  Information
Camilla Dahlgreen

Anm: En klassisk vinterhøst

Skal man her ved juletid se på, hvilke album der er dalet ned over os i løbet af året, kan man lave sig en meget fin og nuanceret juledekoration.

I begyndelsen betød ordet ' album' hvidt. Det var den hvidkalkede opslagstavle på Forum Romanum, hvor dekreter blev slået op, et opslag, en nyhed for den forbipasserende - og først fremmest: noget offentliggjort.

Med streamingtjenesternes fremkomst har dagens musikudgivelser mere end nogensinde før fået karakter af noget offentliggjort, hvor et album havner på smartphonen samme dag, det er udgivet, og kan tilføjes folks personlige spillelister.

Skal man her ved juletid se på, hvilke album der er dalet ned over os i løbet af året, og samle en lille absolut subjektivt udvalgt skare af den opslåede musik, der passer til den mørke tid, kan man med følgende udgivelser lave sig en meget fin og nuanceret juledekoration.

[...]

En sommerhilsen

Lad den sidste blomst i juledekorationen være Bent Sørensen Sneklokker.

Sneklokke er et andet ord for vintergæk. Det allerførste tegn på, at naturen er ved at komme sig over sit selvmord.

Sneklokker er ikke noget nyt værk, men en komposition til et installationskunstværk udviklet i samarbejde med instruktøren Katrine Wiedemann i et projekt fra 2010 med titlen Den hvide skov. Her malede de skoven hvid og trak vandrende på Hærvejen ind i et vinterlandskab midt om sommeren. Det modsatte af at tage det grønne træ ind i stuen om vinteren.

Det er lykkedes Bent Sørensen at skrive en ualmindeligt god dansk skillingsvise til St. Steensen Blichers digt Sneeklokken og herfra lave flere sneklokker ved at lave variationssatser, der hver især synes at være inspirerede af de forskellige lokale kirkeklokkers tonearter og temperamenter.

Hver sats indledes med en lokal kirkeklokke, og der bimles allerede fra den næste ved satsens slutning, så man uden at stoppe op ledes gennem landskabet til en installation, der også virker som selvstændigt lydspor.

Albummet er fyldt op med mere kormusik fra Bent Sørensen, og man kan ikke sige andet, end at han har sans for den danske sangskat og for altid at lyde nyfødt. Med DR Vokalensemblet under Paul Hillier og tenoren Adam Riis som solist og visesanger er der føjet ekstra skønhed til skatten.

A CC Music Store Solution