Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  CD

Catalogue Number:  8.226100

Barcode:  636943610022

Release month:  Jan 2010

Period:  Late 20th Century, Late 20th Century, 21st Century

Review


Per Nørgård: A Light Hour

07 May 2010  Klassisk
Jens Povlsen
5/6 Hjerter

En time kan som bekendt deles op i fire kvarte. Den lære har Per Nørgård taget til sig i sit timelange slagtøjsværk, den firdelte 'En lys time' fra 2008. Det er en enkel udgave af sin berømte uendelighedsrække, Nørgård her bruger. Kun to tonetyper har hver slagtøjsspiller til rådighed, når der skal gives lyd - en lys og en mørk. Den egentlige instrumentation har Nørgård derimod ladet stå temmelig åben. Træ, skind og metal er blot kravene til slagtøjet. I hænderne på Gert Mortensen og hans Percurama slagtøjsensemble er det blevet til en fantastisk rejse gennem de store slagtøjstraditioner, der findes rundt omkring på jordkloden. Afro-cubanske- og asiatisk-kinesiske skikke hører man, og senere står også den europæiske for tur. Idéen er oplagt, for blandt Percuramas unge musikere kan tælles hele 15 forskellige nationaliteter.


Mange af musikerne er stadig konservatoriestuderende, men det er ikke til at høre, når Nørgårds stærkt flagrende rytmeverden sættes i svingninger. Spillet er overalt en nydelse, og lad det bare være en advarsel - man kan meget let komme til at forsluge sig på denne cd. Nogle gange er nok bare ikke nok. 'En lys time' er sådan et tilfælde, oven i købet et af dem, hvor det er vanskeligt at holde hænderne i ro. Så frit og ubesværet strømmer rytmerne. Til at starte er det blot trommernes dumpe lyde, man hører; runde og formbare. Øjeblikket efter skubbes de til side af mildheden fra en xylofon. Den stopper, men vender snart tilbage. Imens har man en stortrommes bløde puf at læne sig op ad. Og hvilken fabelagtig rygstøtte, den giver. På intet tidspunkt lader Nørgård og Percurama nemlig lytteren være ladt alene, selvom der hen ad vejen virkelig gås til stålet. I stedet sidder man med en cd i hænderne, der sagtens kunne gøre det ud for en varm og velment omfavnelse.

 

Optagelsen er tilmed velafbalanceret. Med stor dybde, hvilket er livsnødvendigt, når et så spillevende materiale som dette skal ned på en cd. Overalt indfinder Nørgårds adelsmærke sig nemlig - de omskiftelige tilstande, der i ét væk bølger én i møde og nogle gange ender med at vælte én omkuld. Oven i hatten er der som altid en kompleksitet at betages af og vende tilbage til. Mange gange.
Jens Povlsen

A CC Music Store Solution