Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  CD

Catalogue Number:  8.226571

Barcode:  636943657126

Release Date:  Jun 2016

Period:  

Review


PETER BRUUN The Green Groves

13 July 2016  GregersDH
Gregers Dirckinck-Holmfeld

Det med dans er vigtigt for Bruun. Det fremgår af en CD, der netop er udkommet med fire kammermusikværker af ham. Alle sammen skrevet for Ensemble Midtvest, det skrappe kammermusikensemble, der som navnet fortæller holder til i det jyske. Strygekvartet, fem blæsere og klaver. 
Med den sammensætning kan de flyve i mange retninger. Og det gør de, på CD’en især ud ad Bruuns spor, hvor rytme i tide, men aldrig i utide bliver til et dansende flow, symmetrisk eller asymmetrisk, skævt eller lige. Der er et snerrende drive af eksotiske stikflammer rundt om i disse korte værker, som kan være snappe, men også insisterende – men forestiller sig, at et 10-minutters værk som ’The Black Waters’ for strygetrio ville være en oplagt pas de trois for et balletkorps. I flere af de andre titler støder man på temaer, melodistumper og rytmer, der er hentet fra f.eks. folkemusik i Bahrein, hvor også Poul Rovsing Olsen hentede musikalsk stof fra i sin tid. Duften af dén inspiration fornemmes i indlednings-stykket ”Pearls of Tears’ med de urolige forskydninger og spinkle vandsprøjtende kalnge i klaveret. Deraf cover-forsiden, må vi gå ud fra.

I det sidste nummer på CD’en, ’Big Bird and his Friends’, kan vi godt høre fuglekvidder, hvis vi vil det, men Big Bird er nu er vennenavn til cellisten i Ensemble Midtvest – cellisten er alene med ensemblets kvidrende blæsere i en forunderligt stædig dans om et bestemt og enkelt tonekompleks. En glimrende anledning for blæserne til at svinge sig i inspirerede formuleringer omkring den varme, bløde cello. Bruun er aldrig vanskelig at lytte til, hvad enten han slår til med hårde knytnæver eller sprøde klange.

Bruun kan godt nok skrive for sangstemmer, når det er dét. han vil.

A CC Music Store Solution