Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  CD

Catalogue Number:  8.226141

Barcode:  636943614129

Release month:  Feb 2010

Period:  Romantic

Review


Love Songs

18 April 2010  Dansk Musik Tidsskrift
Mette Stig Nielsen

Kærlighedssange

Den unge tenor Mathias Hedegaard og den erfarne pianist Tove Lønskov har indspillet et velvalgt udvalg af romancer af Weyse, Heise og Lange-Müller. Det er en oplagt opgave for en lyrisk tenor med Hedegaards sans for stilen i både tekst og musik at komme med et bud på en moderne indspilning af disse klenodier, som især Aksel Schiøtz har sat sit uforlignelige fingeraftryk på.

Det er også en krævende opgave, fordi hver vokal, hver betoning, hver detalje i udførelsen har betydning. Mathias Hedegaard har en naturlig sans for disse sange. Hans stemme er fast og præcis med en ung, overtonerig klang. Tove Lønskov akkompagnerer med stort pianistisk overskud, og hun lever med i alle de mindste musikalske og tekstnære nuancer.

I Heises sangcyklus Farlige drømme bliver man straks viklet ind i en duet mellem sang og klaver. Optagelsen lader klaveret komme så meget frem i lydbilledet, at Hedegaard ikke rigtig får plads til at folde teksten ud. I den smukke Skovensomhed med Emil Aarestrups næsten henåndede digt lykkes det at forme de lange musikalske linjer. Der er tid til at hvert ord artikuleres, så lytteren kan være med og danne sine egne billeder.

Det er alfa og omega for en sanger, der skal levendegøre disse gamle perler, at han selv oplever hvert eneste ord inde i sig selv. En måne f. eks. er ikke kun et ord, men en magisk begivenhed en sen aften, når den forelskede længes efter den elskede. Det er ikke altid Mathias Hedegaard når denne indlevelse, så lytteren virkelig oplever poesien i sangene.

Udførelsen er meget kompetent, men jeg mangler tid til at danne min egen undertekst og blive bevæget. Der kunne med fordel være mere rum på optagelsen. Klaverlyden er massiv, mens Mathias Hedegaards stemmeklang bliver for pågående. Han lægger mange tryk på de enkelte toner, og det går ud over legatostrømmen.

Steen Høgel har skrevet fine noter til de tre komponister og det 19. århundredes forkærlighed for den danske sang og romance.

 

Af Mette Stig Nielsen

18.04.2010

A CC Music Store Solution