Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  CD

Catalogue Number:  8.226082

Barcode:  636943608227

Release month:  Jun 2014

Period:  Romantic

Review


Friedrich Kuhlau: Violinsonater vol. 1

26 June 2014  Kristeligt Dagblad
Peter Dürrfeld
4/6 Stars

Friedrich Kuhlau (1786-1832) er først og fremmest kendt for at have skrevet musikken til det danske nationalklenodie Elverhøj (1828) med tekst af Johan Ludvig Heiberg. Her er tale om Det Kongelige Teaters mest opførte stykke gennem generationer. Men bortset herfra komponerede den tyske komponist, der i 1810 kom til København fra Hamborg (for ikke at blive tvangsudskrevet til den franske hær), en masse anden god musik, ikke mindst for tidens modeinstrumenter fløjte og klaver. Ikke uden en vis nedladenhed kaldte man i udlandet Kuhlau for " fløjtens Beethoven".

På en spritny cd kan man høre fire violinsonater fra hans hånd, alle fra slutningen af 1820' erne. Den klart længste, opus 64 i es-dur, blev dog revideret - man ved vist ikke af hvem - i 1855. De tre øvrige er samlet som opus 79 og står i f-dur, a-mol og cdur.

Duoen og ægteparret Christina Åstrand og Per Salo, begge markante profiler i DRSO, spiller alle fire sonater med en velgørende naturlighed og stilsans, og udgivelsen vil givetvis vække både glæde og forundring blandt musikinteresserede, der har en (malplaceret) opfattelse af Kuhlau som en harmløs og dybest set småkedelig biedermeierkomponist.

Det er behagelig musik at lægge ører til - den har flere steder mere end et strejf af ynde a la Mendelssohn, selvom Kuhlau var en generation ældre. Men den rummer sine steder også en tyngde og alvor, der kan lede tanken hen på Schumann.
En kærkommen udgivelse, der også rummer et plus i det lille fine teksthæfte med baggrundsartiklen "Kosmopolit i København", skrevet af Jens Cornelius.

A CC Music Store Solution