Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  CD

Catalogue Number:  8.226079

Barcode:  636943607923

Release month:  Oct 2009

Period:  Early 20th Century

Review


Carl Nielsen: Cantatas

02 January 2010  Jyllands-Posten
John Christiansen

Det hidtil bedste år

Klassiske pletskud i 2009: Klasssisk klasse: En halv snes musikbegivenheder i 2009 viser, at Symfonisk Sal er det akustisk ideelle rum til at bringe Århus helt til tops med klassisk musik.

2009 har været det største år nogensinde med klassisk musik i Århus. Forklaringen hedder Symfonisk Sal i Musikhuset Århus.

Akustikken og musikernes mulighed for at finde klangligt sammen har afgørende betydning for helhedsindtrykket af musikken. Derfor nød Det Kgl. Kapel mærkbart at spille i Symfonisk Sal, og publikum kunne juble over Rachmaninovs tredje klaverkoncert med den unge russer Alexander Ghindin, som vandt Tjaikovskij-priskonkurrencen som kun 17-årig, og over en anden ældre mester, den spanske dirigent Jesús López-Cobos med Sjostakovitjs 15. symfoni.


En Århus-historie

"Kantate ved Aarhus Landsudstillings Aabningshøjtidelighed 1909". Sådan lyder den noget tørre titel på et værk af Carl Nielsen, som også blev opført året efter, men ikke siden, og som nu i 100-året blev taget frem på koncert og på cd (Dacapo ). Man har vel ikke lov at forvente sig det store af en lejlighedskomposition.

Komponisten vægrede sig også først og skrev til tekstforfatteren L. C. Nielsen: »Vi vil dog ikke være med til noget af det sædvanlige Ruskomsnusk med Frokost, Huurrabrøl, Kantate, Maskinspektakel og Hestevrinsken; hver Ting til sin Tid, og jeg kan i Virkeligheden ikke tænke mig, at de Godtfolk i Aarhus kan finde på noget udover det sædvanlige Pjask.« Nielsen kom på bedre tanker. Musikken er ikke så ilde, selv om den i sin natur er sammensat af spredte elementer.

Den er forfriskende dansk med folkehøjskolen på sidelinjen. Søren Kinch Hansen dirigerede Carl Orffs "Carmina burana" vitalt og fik det store sammensatte kor til at synge godt præcist.

 

 









A CC Music Store Solution