Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  CD

Catalogue Number:  8.226053

Barcode:  636943605325

Release month:  Mar 2011

Period:  Late 20th Century

Review


Svend Erik Tarp: Piano Works

01 May 2011  Klassisk
Christine Christiansen
4/6 Stars

Så det sprudler

Den herboende australske pianist Tonya Lemoh er kendt for at gå alternative veje i sit valg af repertoire. I 2008 udgav hun en cd med værker af den for de fleste ukendte østrigske komponist Joseph Marx (1882-1964). Nu kaster hun på en ny cd lys over danske Svend Erik Tarps (1908-1994) klaverværker, som for de fleste lyttere også vil være uopdyrket land.

En del af værkerne på cd'en har ikke været indspillet før, og ikke alle stykkerne er lige interessante. Tarps univers er fyldt med skalaløb, treklange og stillestående fingerfigurer, der giver associationer til tekniske etuder. Men indimellem dukker skønne, enkle melodier op, og Tonya Lemoh går til værkerne med en friskhed og en nuancerigdom i sit spil, der gør musikken levende og lytteværdig.

Hendes bearbejdelse af det sangbare tema i åbningsværket 'Theme with variations' op. 43 fra 1945 rummer poetisk inderlighed i de langsomme satser, mens de hurtige variationer skydes af i rasende tempo med spændstighed i fingrene og fyldighed i klangen. Mellem hver variation indarbejder Lemoh en passende pause, så lytteren lige kan trække vejret og tune ørerne ind på næste variations nye stemning og farver.

Forskellene er til at tage og føle på i de tre Sonatiner op. 48 nr. 1, 2 og 3 fra 1947. Den første åbner muntert og ubekymret med et lille umba-umba-tema i rasende tempo. Lemoh leger med den enkle melodi, der modulerer og skifter karakter undervejs. Mere indadvendt klinger nr. 2 med sine sukkende, monotone rytmer, mens Sonatine nr. 3 rummer tydelig afsmitning fra Tarps franske inspirationskilder, herunder Poulenc og Milhaud.

Svend Erik Tarps værker sprudler og gnister mellem fingrene på Tonya Lemoh, og musikken har fuldt ud fortjent denne fornyede opmærksomhed.

 

A CC Music Store Solution