Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  CD

Catalogue Number:  8.201201

Barcode:  636943120118

Release month:  Oct 2013

Period:  Classical

Review


W.A. Mozart: 45 Symphonies

06 November 2013  Kristeligt Dagblad
Peter Dürrfeld
4/6 Stars
MOZARTS SYMFONIER MED GNIST OG GLÆDE

Med Dacapos udgivelse af 45 Mozartsymfonier afsluttes syv års intenst Mozart-arbejde for Adam Fischer og DR Under holdningsOrkestret, og i en pressemeddelse hedder det: "De passionerede og dybt personlige Mozart-fortolkninger, som er blevet Fischers varemærke, er enestående i deres kombination af friske tempi og historisk inspireret opførelsespraksis realiseret på moderne, velklingende instrumenter." Dette citat kan jeg fuldt ud tilslutte mig. Mozart bliver spillet med gnist og glæde, og som vi tidligere har påpeget i denne rubrik, er det primært energien og dynamikken, der karakteriserer Fischers Mozart-fortolkninger.

Det kommer herligst til udtryk i en række af de forrygende finaler, således den afsluttende allegro af nr. 31, også kaldet "Pariser-symfonien", eller i de uimodståelige sidstesatser til nr. 36 og 39, der tilfældigvis er samlet på samme cd, nummer 11 af de 12 skiver i boksen og for mig at høre er perlen i dette dusin. Man må tage med, at Fischer ikke er manden, der - for eksempel i lighed med legendariske Bruno Walter - lader musikken folde sig syngende ud (Walter kunne råbe: "Sing, my friends, sing!" til sine musikere).

Man får til gengæld så meget andet med Danish National Chamber Orchestra, som orkestret hedder i international sammenhæng. Og man får det til en rørende billig penge: Sættet distribueres af Dacapo Records og kan bestilles på Dacapos hjemmeside for 399,50 kroner inklusive forsendelse, eller hele dens indhold kan downloades i forskellige filformater fra MP3 til cd-kvalitet til priser fra 275 kroner.

Der er kælet for detaljerne: Mozart-boksens booklet er på over 100 sider og indeholder blandt andet artikler om komponisten og orkestret af Claus Johansen og interview med dirigenten af Peter Filtenborg, begge fra DR P2.

Til sidst en lille anke: Jeg savner symfoni 32 i G-dur, KV 318. Den varer kun en halv snes minutter, men er så fuld af sprudlende Mozarthumør, at den uundgåeligt måtte indgå i min lille bog "Mozartkuren". Jeg ved godt, at man kan opfatte den som en tresatset ouverture, men jeg har kontaktet min varme linje på Mozarteum i Salzburg, og dr. Brinzing er klar i mælet, selvom han udtrykker sig i konjunktiv. Det er faktisk en symfoni, skriver han og tilføjer: "Es dürfte also schon zu einer kompletten Einspielung von Mozarts Sinfonien gehören (se også: Neal Zaslaw, Mozart's Symphonies: Context, Performance Practice, Reception, Oxford, 1989)." Ja, den bør høre hjemme i en komplet indspilning af Mozarts symfonier. Og så ikke mere brok i denne omgang, men en stor cadeau til hele holdet bag det fornemme produkt!.

A CC Music Store Solution