Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  CD

Catalogue Number:  8.226519

Barcode:  636943651926

Release month:  Nov 2009

Period:  21st Century

Review


Conversations for violin og klaver

24 November 2009  Politiken
Thomas Michelsen
4/6 Hjerter

Danske tendenser på klaver og violin

To cd'er med to danske duoer fungerer som en illustrativ gennemgang af den nyere danske musikhistorie.

 

Vagn Holmboe: Works for Violin and Piano. Johannes Søe Hansen ( violin), Christina Bjørkøe ( klaver). Dacapo 8.226063. Fire stjerner.

Conversations for Violin and Piano. Elisabeth Zeuthen Schneider ( violin), Ulrich Stærk ( klaver). Dacapo 8.226519. Fire stjerner.

 

Vagn Holmboe er 1900-tallets danske svar på Haydn. Pladenoternes påstand er ikke helt hen i vejret.

For Holmboe var en sej, traditionsbevidst komponist, hvis mange værker holder et højt niveau, og hvis vitalitet holdt ham gående fra helt fra 1909 til 1996.

En ny cd giver os Holmboes samlede værker for violin og klaver. De tre flersatsede sonater er suppleret med hans mindre værker for samme besætning. Plus et par soloting for violin.

Det er melodisk musik med styrke og skønhed. Til dels skrevet i forlængelse af Carl Nielsen, men også med østeuropæiske og endda arabiske påvirkninger.

Holmboe havde en hustru fra Rumænien og en bror, som flyttede til Mellemøsten.

Begge dele satte spor hos en åben, livskraftig tonesætter, der altid formåede at forene indre impulser og ydre påvirkninger i en musik, der hænger sammen, og som står på egne ben. Fordi den får lov at vokse naturligt frem. Tone for tone.

Den nordiske melankoli får sit, og kender man til Holmboes naturorienterede liv i det nordsjællandske, er det umuligt ikke at høre den organiske inspiration fra alt det, der spirer frem, gror og atter visner væk.

Mens sonaterne er skrevet i henholdsvis 1930' erne og 1960' erne, er en lille solo for violin fra 1920' erne mest en spøg.

Holdt i nordisk spillemandsstil og skrevet nytårsdag under omstændigheder, man egentlig godt gad kende. De var sikkert afslappede og muntre. Men folkemusik præger allerede 1. Violinsonate om kap med karskheden fra Bartóks musik.

HOLMBOE ER SLIDSTÆRK og ægte. I særdeleshed, når musikken spilles med omhu og pondus af Johannes Søe Hansen og Christina Bjørkøe. En anden Dacapo -udgivelse giver os som supplement en times blandet ny dansk musik for de samme to instrumenter, men med andre udøvende.

Og efter præsentationen af Holmboe som faderskikkelsen i nyere dansk musik er det bare at læse covernoter og lytte, hvis man vil lære, hvad der siden fulgte.

En ung Per Nørgård arbejder videre, hvor læreren Holmboe slap, for så i 1961 i et ' Fragment' at lade sin egen epokegørende, fraktalt organiserede såkaldte uendelighedsrække tage de første skridt.

Skridt, der førte til det helt store symfoniske univers i 1970' erne med Nørgårds 3.

Symfoni.

En komponist som Niels Rosing-Schow er i dag eksponent for raffineret franskpåvirket musik, der tager udgangspunkt i hver tones naturlige overtoner. Tilbage i 1980 brød han fri af den antimodernistiske bevægelse for gennemskuelighed og stram struktur, som musikhistorikerne har kaldt ' den ny enkelhed'. Bruddet er dokumenteret i Niels Rosing-Schows energisk strålende ' E rigidis'.

Poul Ruders er i dag kendt verden over som en succesfuld operakomponist.

To værker inklusive ' Bel canto' for violin og klaver røber talentet i kammermusikalsk kontekst.

Anders Nordentoft, derimod, er en sky og punket poet blandt danske tonesættere, og skønt undertegnede ikke har sine helt store oplevelsesøjeblikke med den karske Herman D.

Koppel, der var Holmboes samtidige, så er også hans ' Ternio' fra 1951 et værdigt indslag på en blandet cd med nyere danske værker for violin og klaver. Dynamisk og inderligt fortolket af violinisten Elisabeth Zeuthen Schneider og pianisten Ulrich Stærk.

A CC Music Store Solution