Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  SACD

Catalogue Number:  6.220636

Barcode:  747313163663

Release month:  Nov 2015

Period:  Baroque

Review


BRUHNS & SCHEIDEMANN: Orgelværker

22 March 2016  Politiken
Jeppe Rönnow
5/6 Hjerter

Midt i domkirken, midt i Roskilde, højt over håndværkerne, som netop nu graver ud til Margrethe og Henriks grave, svæver Raphaëlis-orglet. Det stikker ud af murværket som en portal direkte tilbage til renæssancen og barokken, for så gammelt er det. Som i et andet Narniaklædeskab bringer det lytteren til Christian V's tid igennem orgelprofessor Bine Bryndorfs fingre.

Nicolaus Bruhns, der døde 31 år gammel i 1697, var en dansktysk komponist, som skrev næsten lige så godt som J. S. Bach, som han inspirerede. Det er nok mere tilgængeligt end Bach og derfor en skam, at der kun findes fem orgelværker og et fragment bevaret fra Bruhns' hånd.

Bryndorf formår som få at binde musikken sammen, men stadig lave et ganske kort ophold mellem tonerne - på alle sine manualer og med fødderne på pedalet. Det er således både historisk informeret og en æstetisk nydelse at lytte til. 

Det samme gælder, når hun kaster sig over Heinrich Scheidemann, som levede på Christian IV's tid og har en mere majestætisk tone i sine værker. Næsten pompøs. Bine Bryndorf vælger moderate og afvejede tempi og bringer i sin udlægning musikken ned i øjenhøjde, fra det store orgel med det renæssanceklingende navn.

A CC Music Store Solution