Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  SACD

Catalogue Number:  6.220623

Barcode:  747313162369

Release month:  Sep 2012

Period:  Early 20th Century

Review


Carl Nielsen: Symphonies 2 and 3

14 October 2012  Jyllands-Posten
Jens Povelsen
5/6 Stars

Der skal meget til, før et klassisk album i disse år indspilles ovre på den anden side af Atlanten. Det er sløje tider, og New York Philharmonic har ikke indspillet en cd i 10 år. Det har de nu - med to af Carl Nielsens symfonier - og flere venter lige om hjørnet.

Årsagen er, at newyorkerne fik ny chefdirigent i 2009.

Deres halvt amerikanske, halvt japanske maestro hedder Alan Gilbert, og det er ham, der igen har fået gang i storbyens optagemaskine.

Alan Gilbert mener, at enhver musikelsker bør kende Carl Nielsen, og med den tanke har han sat sit eliteorkester i gang med at øve på danskerens symfonier og koncerter. Nielsen har før været i staterne. I de sene 1980' ere fik Blomstedt og San Francisco Symphony landet de fynske orkesterværker, og nu letter de igen. Med den anden og tredje symfoni i en udgave, der ikke er blevet mere pæn eller mindre svimlende.

Men mere ligetil. Og selvom Gilbert sliber kanter af, så det synger, slipper han fra det med åndeløs skønhed.

Nielsen lider på ingen måde overlast, når Gilbert sætter af for fuld kraft med den tredje symfoni. Råstyrken er slående, og udgaven blæser alle andre bagover.

Med den tredje symfoni har Gilbert både sprængt de vante rammer, fået pudset de uforudsigelige rytmemønstre af og øget tempoet uden at Nielsens berusende atmosfære forsvinder. Den musikalske krop, Gilbert her stabler på benene, er slagkraftig og rammer én midt i synet.

I Nielsens anden symfoni står amerikanerne i melankoli til knæene. Sortsynet i "De fire temperamenter", som symfonien bliver kaldt, virker lige så forpint, som festen i sidste sats virker overstrømmende.

Gilbert skaber rum til det hele. De inderste følelser giver han frit løb, så det gennemborende messingspil kan rejse vores nakkehår og de dybe strygersuk få os til at kure ned i længslen.

Man skal finde høretelefonerne frem for at få den fulde glæde af newyorkernes smukke teksturer - messingens snerren, strygernes udglatninger og Nielsens mange lag af omskifteligt, fynsk landskab.

Når nu Nielsens orkesterværker ikke er blevet lyttet til i samme grad som den samtidige Sibelius', kan man kun glædes over, at et legendarisk orkester har set en fremtid i ham. Bedre er det imidlertid, at deres atletiske udlægning tager Nielsen med ind i nutiden.

A CC Music Store Solution