Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  SACD

Catalogue Number:  6.220623

Barcode:  747313162369

Release month:  Sep 2012

Period:  Early 20th Century

Review


Carl Nielsen: Symphonies 2 and 3

20 October 2012  Berlingske Tidende
Søren Schauser
6/6 Stars

Mødet mellem amerikanernes ældste orkester og danskernes største komponist er en stjernestund fra ende til anden. Hvis du ikke kender din Carl Nielsen - så begynd her.

Danskhedens wake up call

Det går ikke bare tjept. Det går fuldstændig forrygende fast. Hvis man vil stendysses i søvn, skal man gå andre steder hen. New York Philharmonics seneste CD blev historisk i både amerikansk og dansk musik. Udgivelsen er det amerikanske orkesters første CD i hele ti år. Og indholdet er noget så fjernt og fremmed som fynsk finkultur. Hvordan fik stjernemusikerne dog den idé? Forbindelsen fortaber sig i en tåge, der ikke vil lette. Men orkestrets højt betalte dirigent har i hvert fald spillet en rolle. Alan Gilbert arbejdede frem til 2008 i et af Sveriges største orkestre og fik ørerne op for skandinavisk musik. Så da han skulle vise sig som fremsynet chef i New York, var danske toner lige sagen. Det statsstøttede Dacapo Records sprang til - og yes: En serie med alle Carl Nielsens større værker for orkester var en realitet. Indspilningen hér er nummer et i rækken og blev indspillet tidligere på året. Det meste af udgivelse nummer to kom i kassen sidste uge. Seriens første skive, ja. Og allerede den bedste gave til vores gamle fynbo i årevis. Albummet består af to symfonier i omvendt rækkefølge - dels symfoni nummer tre fra 1911 med tilnavnet »Espansiva«, dels nummer to fra 1902 med tilnavnet »De fire temperamenter «. Begge værker er indspillet mange gange før. Dét med tilnavnene virker bare først forståeligt nu. For den fantastiske »Espansiva« har aldrig været mere overstrømmende. Livet buldrer af sted i amerikanernes hænder og munde: Åbningen med dens ekstatiske vals. Vel nogle af de flotteste, mest fejende minutter i dansk musik til dato. Fortsættelsen med dens skift mellem ro og uro og stemninger af skabelse. Plus en amerikaner af hvert køn i stille nynnen over det hele. Tredjesatsen med dens ubeslutsomhed og krybende melodier, på en vis måde værkets mest danske idé - og fantastisk flot fanget af de fjerne musikere. Sidste ti minutter bremser til gengæld op og lader hele herligheden ende som en hymne til det skabte. Folk og fæ har fundet ro. Genialt.

Opfarende over al forstand

Carl Nielsens lidt tidligere værk om temperamenterne lyder pludselig lige så godt - en overraskelse i sig selv. Alan Gilbert virker næsten frygtindgydende dansk her. De korte messingtrut føles som små stik i siden. Vi har ikke altid kunnet høre det med temperamenterne. De har lydt lidt som en fiks idé fra fynboens side. Som en tilfældig titel på fire abstrakte satser. Men de ti minutter i selskab med kolerikeren er opfarende over al forstand. I hvert fald indtil det flegmatiske tager over. Lyden får pludselig noget britisk over sig, får en kobling til Edward Elgars stemninger af sindighed og savn. Melankolikerens sats bagefter er stadig værkets tyngdepunkt. Flere andre orkestre og dirigenter har gjort den lige så tungsindig. De dygtige newyorkere falder til gengæld aldrig i karikaturens farlige fælde. Og finalen? Det sangvinske er optimistens temperament og rimer på både sang og vin. Men newyorkerne giver også musikken et manisk præg og knytter dermed an til det koleriske i begyndelsen. En virkelig flot formtænkning. Mødet mellem USAs ældste orkester og Danmarks største komponist er en stjernestund fra ende til anden. Ingen smalle steder her. Ingen svage steder. Skal man så rende ned i renovationen med sit gamle sæt? Skal man smide Bernstein, Ormandy, vor egen Schønwandt og alle de andre i sækken? På ingen måde. Hver eneste af de bedste har lagt nye og spændende sider til danskerens symfonier. Udgivelsen med New York Philharmonic og Alan Gilbert er bare en Carl Nielsen af det 21. århundrede. Fortsættelse følger. Heldigvis.

A CC Music Store Solution