Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  SACD

Catalogue Number:  6.220592

Barcode:  747313159260

Release month:  Feb 2012

Period:  Late 20th Century

Review


Accordion Concertos

21 June 2012  Bornholms Tidende
Poul Lund

Værker, heraf to med verdenspremiere, af tre nulevende og en afdød tonesætter er indeholdt på cd’en med Bjarke Mogensen (akkordeon), udgivet i forbindelse med dennes debutkoncert i marts i år. Solisten ledsages af Radiosymfoniorkestrets kammerensemble og dirigeres af Rolf Gupta.

Ole Schmidts (død 2010) Symfonisk Fantasi viser en nærværende solist som i den tosatsede komposition (1958) kommer godt ud i hjørnerne på et stykke musik, der forekommer mig noget intetsigende, effekterne for effekternes skyld og overfladisk dramatisk; imidlertid kan Bjarke Mogensen give stykket tilpas karakter.

Der er langt flere variationer, som dygtigt blandes, og en god portion spøgefuldhed i Anders Koppels Concerto piccolo for Akkordeon og Strygere (2008- 2009). Der kræves en høj grad af teknisk kunnen, der indfris; her er kunstnerisk ekspansion over et gennemgående tema. Stykket er et fint eksempel på den delikate balance mellem soloinstrument, der får lov til at ånde og udtrykke sig, og strygere.

Martin Lohses In Liquid (2008/2010) spiller dygtigt mellem komponisten Bent Sørensens distante udtryk og Arvo Pärts minimalistiske, men livgivende varme i førstesatsen. Stykket kræver teknisk ganske meget af solisten der imidlertid ikke skal udtrykke sig alt for solistisk, men i stedet subtilt blande sig med strygerne. Det fungerer rigtig godt. Cd’en afsluttes med det mest umiddelbare stykke, Per Nørgaards folkloristiske Recall (1968/1977). Stravinskijs tidlige musik mere end anes i den indledende cantico antico-sats – en fanfare til vitalitet og udadvendthed. Temaer som med variationer gentages og føres igennem i alle tre satser.

Det er overordnet indbydende indspilninger, man præsenteres for her. Man mere end fornemmer den fine stemning der synes at herske mellem dirigent, kammerensemble og solist; noget der selvfølgelig i høj grad smitter af på udsættelserne. Det væsentligste på denne udgivelse er dog hvordan akkordeonet i hænderne på en kompetent solist kan bryde grænser ned for hvad instrumentet kan udtrykke.

A CC Music Store Solution