Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  SACD

Catalogue Number:  6.220572-73

Barcode:  747313157266

Release month:  Feb 2010

Period:  Late 20th Century

Review


Per Nørgård: Der göttliche Tivoli

05 March 2010  Jyllands-Posten
John Christiansen

Fra sindets grænseland

KLASSISKE PLADER: Nørgård-opera samt DG og Deccas udgivelse af en halv snes ret spændende kassetter, kaldet "Collectors Edition".

Komponisten Per Nørgård og Den Jyske Opera uropførte i 1983 kammeroperaen "Det guddommelige tivoli" over schweizeren Adolf Wölflis historie.

Århus-holdet gæstespillede med den på festspillene i Edinburgh.

Cd-udgivelsen er fra en fælles opførelse i Bern med den lokale opera og operaen i Lübeck i samarbejde.

Wölfli voksede op under nedværdigende forhold, blev arresteret for forsøg på voldtægt og levede fra 1895 til sin død i 1930 på sindssygehospital som »utilregnelig«. Han begyndte at tegne, digte, komponere, og han var i perioder kun rolig, når han ikke blev forstyrret af sine hallucinationer eller af personalet.

Den skizofrene Wölfli er en usædvanlig skikkelse på en operascene, på samme måde som Per Nørgårds værk er usædvanligt. Han skrev det i fascination af Wölflis skæbne og kaotiske kunst, som vel kan placeres i det grænseland mellem sygdom og genialitet, som kunsten elsker at beskæftige sig med.

Efter et roligt årti oplevede Nørgård mødet med Wölfli »som et mentalt styrt ind i en anden, mørk aften, uhyggelig, uforudsigelig, men fascinerende og frem for alt: meget konkret.« Det begynder med en stor slagtøjssolo, som også høres i soloværket "I Ching", akkurat som seks slagtøjsspillere dominerer klangbilledet.

På scenen klarer seks udmærkede sangersolister den lange række af Wölflis figurer, som er trådt ud af hans sind. Det er et fascinerende værk.

A CC Music Store Solution