Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  SACD

Catalogue Number:  6.220564

Barcode:  747313156467

Release month:  Nov 2011

Period:  Late Romantic

Review


C.F.E. Horneman: Orchestral Works

01 March 2012  Berlingske Tidende
Søren Schauser
5/6 Stars
»Han besad en medfødt lethed til at lægge sig ud med mennesker,« skrev Det Kongelige Teaters chef engang.

C.F.E. Horneman blev alene til sidst. En paria på hovedstadens musikalske parnas. Manden var fuld af virketrang og stod bag en heldig konkurrent til konservatoriet - men kunne knap nok huske forskel på ven og fjende.

Han blev født i 1840 og glemt kort efter sin død i 1906. En ny CD med tonerne til tre skuespil vækker ham til live igen. Den viser ham som en mester i stil og stemninger, som en virtuos til den korte karakteristik.

Vel allerbedst i den korte »Gurre-Suite« fra år 1900. Horneman skabte den til en opsætning af Holger Drachmanns stykke, men gjorde det selvfølgelig under protest - han havde hellere set et af sine egne værker på nationalscenen.

Komponisten selv elskede den midtsjællandske ruin og blev inspireret til stemninger af elverhøje og eventyr. Et sted som åbningen af »Volmer og Tove« stiger som mosekonens bryg og sender én langt tilbage.

DR SymfoniOrkestret og damerne i DR Vokalensemblet gør også »Kampen med muserne« til kongelig kunst - de sløjfer har ikke været nemme at synge!

Hans letløbende toner til »Kalanus« er derimod en slags nyklassik. En musik med linjer til vennen Grieg. Så længe dét venskab varede.

Inger Sørensen står bag de fremragende noter og har for nylig udgivet både en bog om hele slægten og én med breve mellem Horneman og Grieg.

Gid samtiden havde bestilt et par symfonier hos ham. Når man har hørt de mange stykker på tre, fire, fem minutter - så gad man godt have oplevet et langt stræk.

C.F.E. Horneman er lyden af det land, vi længes efter. En nationalromantik, man ikke stendysses i søvn af. Og som fortjener alle de gode kræfter på scenen.

A CC Music Store Solution