Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  SACD

Catalogue Number:  6.220535

Barcode:  747313153565

Release month:  Aug 2010

Period:  Early 20th Century

Review


Rued Langgaard: Music of the Spheres

06 September 2010  Klassisk
Christine Christiansen
5/5 Stars

Man tror et øjeblik, man har glemt at taste play på cd-afspilleren - så svagt klinger introen til Rued Langgaards enorme orkester- og korværk 'Sfærernes Musik' på DR SymfoniOrkestrets nye indspilning. Men der går ikke lang tid, før den udvidede symfoniske besætning eksploderer i et væld af kraftige akkorder og klange. Netop de mange nuancer gør værket så intenst og interessant at lytte til.

DR SymfoniOrkestrets chefdirigent Thomas Dausgaard optræder som erfaren Langgaard-fortolker. Han får værkets mange instrumentale solo- og samspilssekvenser til at træde tydeligt frem i det detaljerige klangbillede. Ud over det ekstra stort besatte symfoniorkester optræder både orglet, et fjernorkester, kor og sopransolist.

Værket kredser om kontrasten mellem livet og døden - det jordiske og det himmelske. Musikken er ét stort, svulstigt forløb af brat skiftende stemninger. Flere af værkets karakteristiske temaer vender tilbage i let bearbejdede former.

Orkestrets energi er konstant og fremadrettet. Man svælger i de intense, dramatiske opbygninger, der afløses af de stille, smukke passager.
Sopranen Inger Dam Jensen folder lyrisk satsen 'Blumenevangelium' ud - akkompagneret af fjernorkestret. Effekten af instrumenter, der klinger fra det fjerne, udebliver dog i denne liveindspilning. Man har simpelthen svært ved at skelne fjernorkestret fra det store hovedorkester.
Herefter bryder et kontrasterende, dommedagsagtigt inferno med pauker og messing brat den smukke idyl. Værkets transparente korklange fremhæver den sfæriske fornemmelse i det 40 minutter lange gigantværk.

Også værket 'Endens Tid' - et uddrag fra Langgaards oprindelige udgave af operaen 'Antikrist' fortolkes stemningsfuldt. De tre sangsolister træder tydeligt frem. Især barytonen John Reuters fortolkning af Biskop Sàl står knivskarpt og tekstklart.

Cd'en slutter med det korte kor- og orkesterværk 'Fra Dybet' - en slags rekviem og formentligt Langgaards sidste komposition, før han døde. Pompøst sætter orkestret i med massiv slagtøjsbesætning og skærende piccolofløjte-fanfarer. Senere kommer koret i fokus med den storladne bøn til Herren om evigt liv og lys. Værket kulminerer i et flot korisk crescendo. Som lytter løftes man med og op på denne intense bølge af vellyd.A CC Music Store Solution