Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  SACD

Catalogue Number:  6.220535

Barcode:  747313153565

Release month:  Aug 2010

Period:  Early 20th Century

Review


Rued Langgaard: Music of the Spheres

13 August 2010  Politiken
Thomas Michelsen
4/6 Hjerter

Dramatisk dansk musik til englænderne

Der var fuldt hus, da DR's klassiske ensembler og chefdirigent Thomas Dausgaard fyrede den af med en tre timer lang koncert ved de traditionsrige promenadekoncerter i Royal Albert Hall.

De mere end 5.000 englændere, som fyldte den cirkelrunde og cirkusagtige Royal Albert Hall, havde fuldt fokus på musikken.

De havde øjnene på scenen og lytteapparatet tunet ind på den ret eksotiske danske bølgelængde, der udgøres af komponisten Rued Langgaards svævende og samtidig sært undergangsorienterede musik.

Det var onsdag aften, DR SymfoniOrkestret spillede, og englænderne var helt tydeligt lutter ører. Ingen hosten eller skramlen med koncertprogrammer der! At opleve en promenadekoncert i Londons Royal Albert Hall er at opleve et overraskende dedikeret stampublikum, der har taget en mere end 100 år gammel idé til hjertet.

The Proms blev startet nemlig som en serie af koncerter, der for en billig penge under afslappede former skulle opdrage englænderne til at kunne lide god musik.

Og ideen fungerede bedre, end nogen havde turdet håbe.

Det gør den endnu. På en helt almindelig hverdag som i forgårs var der lang kø uden for den enorme koncertsal.

Og det til noget så eksotisk som den i reneste forstand patetiske senromantiker Rued Langgaards ' Sfærernes Musik' opført af DR's symfoniorkester, solist og kor under ledelse af chefdirigent Thomas Dausgaard. Og tålmodigheden for dem i køen - de rigtige prommers - bliver belønnet med billetter til under en flad halvtredser.

Det er traditionen: De i alt 1.000 ståpladser og pladser oppe under kuppelloftet koster kun 5 pund.

DR SYMFONIORKESTRET har over de seneste årtier optrådt jævnligt ved The Proms, der af de fleste danskere bedst kendes for den traditionsomgærdede afslutning, Last Night of The Proms med ' Pomp and Circumstance' og engelske flag.

Reelt dækker begrebet over to måneders tætpakket sommerprogram med musik. Et program, der i år afsluttes med blandt andet en open air-koncert med Kiri Te Kanawa og José Carreras.

Men inden da har Londons trofaste Proms-publikum oplevet masser af kvalitet.

Herunder koncerten onsdag aften med DR-ensemblerne, hvor to indlagte pauser gav en aften på over tre timer.

Ikke for tøsedrenge! Men ikke engang det skræmte de mange englændere, der stod op gennem en koncert, hvor György Ligetis korværker ' Nat', ' Morgen' og hans kendte ' Lux aeterna' dannede usædvanlig kontrast til Tjajkovskijs violinkoncert, som de omkransede med svævende klangskyer.

Til gengæld mindede ' Lux aeterna'-partiturts fascinerende 1960' er-modernisme om, at Langgaard med ' Sfærernes Musik' allerede i slutningen af Første Verdenskrig forudgreb Ligetis klangskyer med sin kompositionspraksis for mangedelte strygere. Og i en grad, så Ligeti måtte erkende, han havde en ukendt afdød komponistslægtning i den danske outsider.

Med fire voldsomme paukesæt i aktion foruden flere kor og fjernorkester fra balkonen samt en svævende smuk vokalsolo sunget af sopranen Inger Dam-Jensen blev den engelske førsteopførelse af Langgaards på én gang visionære, tilbageskuende og i det hele taget stærkt heterogene - for ikke at sige decideret usammenhængende - værk en sælsom oplevelse.

Musikken klang så himmelsk og diffus i Royal Albert Halls særprægede akustik, som den vel overhovedet kan komme til.

Vil man opleve det, kan man høre koncerten på P2. BBC's hjemmeside - det er BBC, der arrangerer The Proms - streamer den i den næste uges tid.

MAN KAN OGSÅ investere i den nye cd, hvor værket er indspillet af de samme ensembler, samme solist og samme dirigent.

Her velvalgt suppleret med to beslægtede, katastofeprægede Langgaardværker i form af ' Endens Tid' ( uddrag og fraklip fra Langgaards apokalyptiske opera ' Antikrist') og hans korte rekviem, ' Fra Dybet'. Langgaards sidste værk.

På cd'en er ' Sfærernes Musik' redigeret sammen af et år gamle live-og studieoptagelser fra Koncerthuset. Onsdag i Royal Albert Hall var musikken live og nu og her. Englænderne fangede den.

Og selv om reaktionerne blandt publikum i pausen var blandede, så var applausen ikke til at tage fejl af. Heller ikke den, der gik til norske Henning Kraggeruds spillemandsfriske udlægning af Tjajkovskijs violinkoncert og til Thomas Dausgaards skarptskårne, energisk klare og fritskrabede 5. Symfoni af Sibelius.

At opleve en promenadekoncert i Londons Royal Albert Hall er at opleve et overraskende dedikeret stampublikum, der har taget en mere end 100 år gammel idé til hjertet.

A CC Music Store Solution