Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

Format:  SACD

Catalogue Number:  6.200003

Barcode:  747313300365

Release month:  Jun 2015

Period:  

Review


Carl Nielsen: The Symphonies & Concertos

09 June 2015  Politiken
Thomas Michelsen
4/6 Hjerter

Nielsens musik lyder ikke som nogen anden komponists musik. Heller ikke for eksempel som hans store finske samtidige, Sibelius’. Allerede i den første symfoni fra begyndelsen af 1890’erne, da Carl Nielsen endnu var i tyverne, er det helt klart hans strithårede hoved, der stikker ud af traditionens vindue, og symfonien er et af de stærke bud på det nye sæt, New York-filharmonikerne og deres nuværende chefdirigent, Alan Gilbert, har færdiggjort og fået udgivet på danske plademærke Dacapo.

Newyorkernes indspilninger er kommet dryppende gennem de sidste par år, og de virkede i begyndelsen ekstremt pumpede, muskuløse og heftige. Gilbert har en effektiv, kraftfuldt fremadpegende måde at dirigere Nielsen på, der lukker musikken ind i det 21. århundrede. Men når man lytter sig gennem det samlede sæt med de seks symfonier, afslører der sig et mere nuanceret billede.

Mens 4. Symfoni med sin duel mellem to sæt pauker og hele afspejlingen af den katastrofe, vi kalder Første Verdenskrig, spilles beslutsomt og med den klare fornemmelse for retning, der præger New York-filharmonikernes nye livtag med Nielsen, har både den geniale 5. Symfoni og den uhomogene og tvivlrådige 6. Symfoni en overraskende, fin følsomhed. Med de tre koncerter for soloinstrument lægges der ekstra vægt bag en udgivelse, hvor de fire skiver også kan købes enkeltvis.

A CC Music Store Solution