Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

03/05/2012

Langgaard's 11th Symphony at the BBC Proms 2012

Til sommer vil den danske komponist Rued Langgaards musik igen lyde i Royal Albert Hall, London, som del af BBCs berømte række af promenadekoncerter, The BBC Proms.


Til sommer vil Rued Langgaards 11. symfoni blive opført ved The BBC Proms' 19. promenadekoncert af BBC Symphony Orchestra under den danske dirigent Thomas Dausgaard. Det var også Dausgaard, som forrige sommer stod spidsen for den engelske førsteopførelse af storværket Sfærernes Musik, og dermed satte dansk musiks outsider Rued Langgaards usædvanlige musik på det musikalske verdenskort under stor bevågenhed.


Verdens korteste symfoni?
I år har Dausgaard og BBC valgt at præsentere den excentriske danske komponist i et ganske andet format. Det er den ultrakorte symfoni med titlen Ixion og en spilletid på kun godt 5 minutter, som vil møde det entusiastiske britiske Prom-publikum. Formatet er helt usædvanligt for en klassisk symfoni, og værket er formodentlig det korteste af sin art. Titlen referer til den græske mytologiske figur Ixion, som trodsede gudernes love og som straf blev bundet til et brændende hjul, som roterer i afgrunden Tartarus i al evighed.

Titlen ændret 15 gange
Langgaards 11. symfoni blev skrevet i vinteren 1944-45 og er et kontroversielt værk, som vidner om komponistens isolerede og absurde tilværelse, og om hans oplevelse af 2. verdenskrig, som kulminerede samme vinter. Hele 15 gange efter færdiggørelsen værket ændrede Langgaard dens titel, med bud som "Evighedskrig", "Fanden personlig" og "Det uudslukkelige solstik" undervejs.


I selskab med russiske sværvægtere

På denne sommers 19. promenadekoncert, som finder sted lørdag d. 28. juli i Royal Albert Hall, vil BBC Symphony Orchestra og Thomas Dausgaard foruden Langgaards 11. symfoni bl.a. opføre værker af to store russiske komponister, romantikeren Pjotr Tjajkovskij og Sovjet-ikonet Dmitri Sjostakovitj.

Gennembrud på CD
Rued Langgaards musik er for alvor blevet internationalt kendt i forbindelse med, at alle komponistens 16 symfonier i de senere år er udkommet på CD i ny, revideret udgave med DR SymfoniOrkestret og Thomas Dausgaard for Dacapo Records, som også udsendte en samlet boksversion med alle 7 CD'er i 2009. Bl.a. skrev New York Times om udgivelsen: "Hr. Dausgaards ivrige veltalenhed fremkalder funklende, overbevisende fortolkninger som lever op til Langaards motto: længe leve skønheden!"

 
Læs mere på The BBC Proms' hjemmeside

 

 

A CC Music Store Solution