Dansk Dansk    US Dollars (change)
Dacapo Home
Dacapo - The National Music Anthology of Denmark

19/05/2011

Tarp is 'CD of the Week' on the Danish Radio

Gammel og glemt
Komponisten Svend Erik Tarp døde som en gammel mand i 1994. På det tidspunkt havde hans musik desværre mistet publikums opmærksomhed. Og siden har ikke ret mange interesseret sig for Tarp. Den totale glemsel var i rekordfart ved at lægge sig over en kendt komponist fra vores nærmeste fortid.

Australsk begejstring
Redningen kom fra den anden side af kloden. Den australske pianist Tonya Lemoh, som er flyttet til Danmark, fandt ved et tilfælde en hel bunke noder med Svend Erik Tarps klaverværker. Uden at kende noget til komponisten så hun straks, at der var tale om virkelig god musik. Hun blev begejstret, og Tonya Lemohs begejstring er så smittende, at en komponist ikke kan ønske noget bedre.

Gennembrud i mellemkrigstiden
Det var i mellemkrigstiden, at Svend Erik Tarp slog igennem. Han stod for en fornyende og melodisk stil, og han skrev alt fra operaer til børnestykker. Ærlig musik fuld af vitalitet og følelse.
Som årene gik, blev Tarps stil overhalet af mere radikale komponister. Han blev efterhånden sat i bås som komponist af lette bagateller. Også selv om han skrev store, seriøse symfonier indtil sin død som 86-årig.

Årets overraskelse
Vi kan takke Tonya Lemoh for at åbne vores ører for en dansk komponist, vi fuldstændig havde glemt. Hendes cd viser, at selv dem, der huskede Tarp, huskede ham på et overfladisk grundlag. Han var en fuldblods komponist. Tonya Lemohs indspilning er ikke bare Ugens Cd, men en af årets store danske musikoverraskelser.

 

Anmeldelsen kan læses her på DRs hjemmeside: dr.dk/P2/ugenscd/2011/05/13131950.htm

A CC Music Store Solution