English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  CD

Katalognummer:  8.226175

Stregkode:  636943617526

Udgivelsesmåned:  Sep 2016

Periode:  21. århundrede

Anmeldelse


SUNLEIF RASMUSSEN: Symfoni nr. 2 The Eart Anew

30 November 2016  Kristeligt Dagblad
Peter Dürrfeld
4/6 Stars

I symfoniens lange historie er der en fascinerende tradition omkring navngivningen.

Mange store symfonier har ikke blot numre, men er også kendte under deres (kæle) navne. Beethovens tredje hedder Erioca, Mendelssohns fjerde Den italienske osv. Det er forskelligt, hvem der har fundet på navnene til de mest populære wienerklassiske symfonier, men det har i de færreste tilfælde været komponisten selv.

Færingen Sunleif Rasmussen har åbenbart ikke villet løbe den risiko, at påhitsomme forlæggere - eller eftertiden - skulle forsyne hans symfonier med mere eller mindre passende navne, så han kaldte sin første symfoni, som han skrev for en snes år siden, Oceanic Days, og den anden, der i efteråret 2015 er blevet indspillet af Helsinkifilharmonikerne under ledelse af John Storgårds, fik navnet The Earth Anew (Jorden på ny). Værket er voluminøst skrevet for sopran, baryton, mandskor og stort orkester - og der er fire stort anlagte satser med italienske betegnelser.

Beethoven har heldigvis ikke levet forgæves.

Henrik Friis belyser i den medfølgende booklet symfonien under overskriften Lyden af det oldnordiske af i dag. Selvom man ikke er synderligt velbevandret i Nordens oldtid - eller for den sags skyld (endnu) ikke har sat sine ben på Færøerne - forstår man udmærket, hvor han vil hen. Og det er vist ikke helt malplaceret, hvis sopranens udbrud i tredjesatsen får en til at associere til fugleskrig mellem de færøske klipper. Vældigt er værket i sine ambitioner og struktur, en oplagt sag for nysgerrige musikelskere, der ikke er bange for at forlade den slagne symfoniske landevej.

A CC Music Store Solution