English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  CD

Katalognummer:  8.226592

Stregkode:  636943659229

Udgivelsesmåned:  May 2016

Periode:  21. århundrede

Anmeldelse


NIELS RØNSHOLDT: Me Quitte

04 November 2016  Information
Emil Eggert Scherrebeck

Selv om vi lever i en Spotifytid med singler og playlister, har danske musikere på ingen måde opgivet at lave store ambitiøse konceptalbum.

Internationalt anerkendte Efterklang har i samarbejde med Karsten Fundal komponeret en genreforvridende opera med elementer fra den rytmiske musik. Den fortæller en fragmentarisk historie om en kult, der har bosat sig under jordens over-flade, mens Jorden muligvis er ved at gå under ovenover dem.

Og komponist Niels Rønsholdt har lavet et omvendt visealbum, hvor teksten til alle kompositionerne er taget fra den belgiskfranske Jacques Brels romantiske vise »Ne mequitte pas«, men hvor ordene bliver sunget baglæns og er fordelt som brudstykker ud over albummets 11 numre.

Begge værker demonstrerer, at den konceptuelle tilgang til musikken kan åbne døre ind til rum, som hidtil slet ikke har eksisteret.

[...]

Kærlighedens skyggeside
Allerede fra de første toner af Niels Rønsholdts Me Quitte bliver det klart, at der er tale om musikalsk omvending.

Meget konkret og gennemført omvending.

Jacques Brels »Ne me quitte pas«, forlad mig ikke, er blevet til Me quitte, forlad mig. Ligesom de første toner, sandsynligvis spillet på klaver, bliver afspillet baglæns og dermed mister deres anslag og mest af alt fremstår mystiske. Og da Niels Rønsholdt og færøske Anna Katrin Egilstrøð begynder at synge, synger de lyrikken baglæns.

Niels Rønsholdt har først komponeret sange med brudstykker af lyrikken fra »Ne mequitte pas«, så har han indspillet dem og afspillet dem baglæns, og så har han og Anna Katrin Egilstrøð lært at synge dem baglæns.

Resultatet er et sjældent kompromisløst og smertefuldt dyk ned i de mørke sider af kærlighedens væsen.

Me Quitte er en meget helstøbt og hudløs musikalsk undersøgelse af tilværelsen set fra den kærlighedsskeptiskes synspunkt. Det er en fornægtelse af massekulturens - og hermed i en vis forstand også visesangenes - evindelige tro på, at den romantiske kærlighed nok skal lykkes, at den nok skal bære.

Og det er dermed en sublim formidling af følelsen af at stå uden for den optimisme, som kærligheden kan repræsentere. At stå der uden håb, men også fuldstændigt uden illusioner.

Me Quitte er bærer af en sjælden skønhed. Med omvendthedens nonsenssprog taler den direkte til sjælen.

Sender små grå pile ind i hjertet. Ind i solar plexus. Den gennemborer vores forestillinger, og den efterlader os både rensede og konfuse.

A CC Music Store Solution